Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Saúdský princ chce zachránit svět. Slibuje potlačení extremismu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. října 2017
20:35

Muhammad bin Salmán (32) byl jmenován následníkem trůnu v červnu. Postupně se snaží zmodernizovat zemi a přivést ji k umírněnějšímu výkladu náboženství. Mnozí věří, že právě on se výrazně zasadil o to, aby ženám v zemi bylo umožněno řídit auto. Zákaz řízení byl zrušen v září královským dekretem a v platnost by měl vejít příští rok. Nyní se nechal slyšet, že chce zachránit svět a potlačit extremismus. 

Usáma bil Ládin a většina teroristů z 11. září 2001 pocházeli právě ze Saúdské Arábie, v té době byla země obviněna z propagace wahhábismus. To je jedna z extrémně puritánských islámských větví, která podle všeho inspirovala i letošní útoky v Londýně na London Bridge a v Manchesteru. Západní země proto s nadějí přijímají sliby mladého prince.

Jane Kinninmontová, odbornice na Saúdskou Arábii a ředitelka Středovýchodního programu v thinktanku Chatman House, uvedla: „Pokud se Muhammadu bin Salmánovi podaří zmodernizovat zemi a zmírnit její náboženský extremismus, bude to znamenat obrovský krok kupředu v boji proti terorismu.“

„Nastínil však nejlepší možný vývoj, ale prosazování změn bude složité a krátkodobě se vlna terorismu zvýší,“ zmínila Kinninmontová, aby dodala: Al-Káida i Islámský stát dříve verbovali Saúdy a získávali od nich peníze. Proti princi pravděpodobně povedou kampaň, aby ho zdiskreditovali. Budou ho znázorňovat jako muže, co se snaží zezápadnit zemi a vzít jim jejich tradiční hodnoty. Pokud se mu to ale podaří, bude to pokrok.“

Princ chce islám otevřený a tolerantní

„Vrátíme se pouze k islámu, který je otevřený a tolerantní vůči jiným náboženstvím a světu,“ řekl korunní princ na konferenci, které se zúčastnilo asi 2500 osob, včetně zahraničních investorů. Saúdská Arábie podle Salmána opustila umírněný islám v roce 1979, kdy zesílily extremistické islamistické ideologie. „Nestrávíme dalších 30 let našich životů ústupky vůči extremistickým nápadům, ale okamžitě tyto ideologie zničíme,“ zdůraznil korunní princ, jehož projev si vysloužil hlasitý potlesk publika.

Obyvatelé uvítali i to, že korunní princ omezil moc náboženské policie a kleriků, kteří směli na základě přísného morálního kodexu zatýkat a věznit lidi. „Kdykoliv mohli zatknout kohokoliv. Mohli jste sedět venku v kavárně s osobou opačného pohlaví a najednou se tam objevila policie a zatkla vás,“ popsala situaci Kinninmontová.

Muhammad bin Salmán rovněž tvrdí, že chce zrušit zákaz zábavy typu kina a koncertů. Minulý měsíc jeho strana oznámila, že se na příkaz krále dovoluje ženám řídit. Korunní princ je v zemi velmi populární, ale ne všichni jsou nakloněni jeho velkolepým plánům. „Jsou i mladí lidé, kteří s ním nesouhlasí. Extrémním případem jsou ženy, které chtějí, aby za ně rozhodoval otec a pak manžel. Podle nich to jinak fungovat nemůže,“ uvedla odbornice.

Demokracie a liberalismus, nebo diktatura?

Nicméně většina si liberální přístup pochvaluje, znamená to, že v zemi se posiluje demokracie. Země ale nadále čelí kritice ochránců lidských práv. Loni ji výbor OSN zabývající se ochranou práv dětí vyzval, aby přestala diskriminovat dívky a zrušila zákony, jež umožňují trestat děti kamenováním, amputacemi, bičováním a popravou.

Výbor také poukázal na shovívavost, s jakou jsou v Saúdské Arábii posuzovány sexuální zločiny spáchané na dětech. Zástupce Saúdské Arábie před Výborem pro práva dítěte (CRC) Bandar bin Muhammada Ajbán řekl, že islámský zákon šaría stojí nade všemi jinými zákony a dohodami, tedy i nad Úmluvou o právech dítěte. Království se ale podle něj snaží děti chránit.

Bloggeři a aktivisté rovněž upozornili na to, že od chvíle, kdy se Muhammad bin Salmán stal korunním princem, stoupl počet poprav. Mnoho kritiků vlády bylo zatčeno a od soudu obdrželi tvrdé tresty jako 10 let ve vězení nebo 10 tisíc ran holí.

Kdo je Muhammad bin Salmán?

Muhammad bin Salmán, nebo MBS, jak si nechává říkat, je sedmý a nejmladší syn krále Salmána z jeho třetího manželství s Fahdou bint Falah bin Sultan. Na rozdíl od svých sourozenců, které vychovávaly matky, vyrostl princ se svým otcem a stal se jeho nejoblíbenějším dítětem. Stejně tak i jeho důvěrníkem a nejloajálnějším spojencem.

Už jako teenager začal obchodovat na trhu, nekouří, nepije a neúčastní se žádných divokých večírků. Jeho bratři studovali za hranicemi, ale MBS nastoupil na právnickou fakultu domácí saúdské univerzity. V roce 2008 se oženil s princeznou Sarah bint Mašur bin Abdulaziz, společně mají tři děti. Ale i tak ví, jak si užívat a jednat excentricky. Od ruského „vodkového“ miliardáře Jurije Šelfera odkoupil jachtu za 380 milionů liber, protože se mu líbila a musel ji mít.

Experti se domnívají, že po svém nástupu na trůn by mohl vládnout zhruba 50 let. Politology nejvíce zajímá, jak jeho reformy ovlivní Saúdskou Arábii. Zda ji promění v plně demokratickou svobodnou zemi, nebo uvrhnou zpátky do středověku.

Saúdská Arábie byla první zahraniční cesta Donalda Trumpa:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi