Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kurdové si odhlasovali referendum, Irák jim za to sebral město i ropu. Trvalo mu to 40 minut

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. října 2017
16:45

V pondělí se irácké vládě podařilo získat kontrolu nad městem Kirkúk. Stovky kurdských rodin musely hledat bezpečné útočiště jinde. Jedná se tak o třetí území, které irácká armáda získala zpět během operace trvající 48 hodin. Irák přišel o město před třemi lety, když se oblast dostala pod kontrolu kurdských jednotek, které využily chaosu, jenž nastal při ofenzivě teroristické skupiny Islámský stát.

Rychlý zásah armády přišel jen pár týdnů potom, co iráčtí Kurdové hlasovali o nezávislosti v kontroverzním referendu, které odsoudil jak Bagdád, tak i Spojené státy. Ztráta Kirkúku a nedalekých ropných polí Kurdy velice zasáhla, město bylo domovem skoro milionu obyvatel, leží ale mimo hranice autonomního Kurdistánu, jedná se tedy o tzv. sporné území.

Záběry z dobytého města:

Irácká akce je odplata za kurdské referendum

Kurdové v irácké autonomii a v několika sporných regionech se v referendu 25. září vyslovili pro nezávislost těchto oblastí. Ačkoliv nezávislost regionu podle kurdistánské volební komise podpořilo 92 procent voličů, Bagdád výsledek neuznává a referendum označil za protiústavní.

Irácký premiér Hajdar Abádí požádal, aby byl výsledek referenda zrušen, což předseda kurdské autonomie Masúd Barzání odmítl. Bagdád následně zavedl proti kurdské autonomii různá sankční opatření, včetně rušení letů. Irácké síly nakonec v pondělí převzaly kontrolu nad Kirkúkem a okolními ropnými poli. Právě ropná provincie Kirkúk, která netvoří součást autonomie a kde se přesto v referendu hlasovalo, byla středobodem sporu mezi Irbílem a Bagdádem.

Iráčtí vojáci šokované Kurdy vyhnali z města, mnoho z nich uteklo do Irbílu, hlavního města iráckého Kurdistánu. Nikdo nečekal, že by se Iráčanům mohlo podařit dobýt město takovou rychlostí, během 40 minut byli vojáci v centru města a ze stožárů sundávali kurdské vlajky.

Lidé jsou zaražení

„Jsem stále v šoku, nevím, jak k tomu došlo. Zvláště když pešmergové (kurdské milice) měli bránit naše hranice,“ vypověděl pro CNN Samal Omar, zaměstnanec kurdské vlády. „Utekli jsme do Irbílu, báli jsme se, že by mohlo dojít k násilí.“ Někteří civilisté se totiž rozhodli, že budou náporu armády vzdorovat, ale moc dlouho jim to nevydrželo a nakonec se připojili k prchajícímu davu.

 „Nejsem schopný popsat, jak se cítím. Je to vztek a zármutek a bezmoc…ptám se jen, kde jsou naše milice, proč se stáhly z těchto oblastí. Proč nám neřekly, že odchází? Žili jsme v pocitu falešného bezpečí,“ takhle ztrátu Kirkúku vnímá Abu Mahmud (55). „Nečekal jsem, že to, co jsme budovali tolik let, ztratíme během 40 minut.“

Desítky mladých lidí od začátku týdne lemují cestu vedoucí do Irbílu, uprchlíkům poskytují jídlo a vodu. Obyvatelé města očekávají přílivy prchajících Kurdů. Abu Nebez je připraven jich u sebe ubytovat kolem čtyřiceti. „U nás doma je právě 37 lidí, 14 z nich vůbec neznám,“ uvedl. Během úterního dopoledne se několik Kurdů vypravilo zpátky do Kirkúku.

Jeden z kurdských bloggerů ve městě zůstal a informoval veřejnost o tom, co se tam děje. „Lidé jsou zklamaní, nejen Kurdové, ale i Arabové, se kterými jsme tu ty roky žili. Litují nás, cítí s rodinami, které tu musely vše zanechat a uprchnout. Panuje tu zvláštní klid a napětí. Očekáváme, co se stane,“ napsal na závěr.

Zobrazit celou diskusi