Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kurdové si v referendu odhlasovali nezávislost. Mají šanci se „trhnout“?

Autor: ČTK, var - 
27. září 2017
17:01

Více než 90 procent voličů se v pondělním referendu vyslovilo pro nezávislost iráckého Kurdistánu. Informovala o tom volební komise v kurdské autonomii v Iráku. Agentura Reuters nicméně podotýká, že referendum je nezávazné, a tak k oficiálnímu získání nezávislosti zřejmě nepovede. 

Proti konání referenda se ostře vymezil Bagdád, který ve středu dokonce vyzval úřady v autonomním Kurdistánu, aby výsledky referenda zrušily. S krokem Kurdů rovněž nesouhlasí některé státy, včetně Turecka a Íránu.

Podle oficiálních výsledků zveřejněných volební komisí se pro nezávislost vyslovilo 92,73 procent voličů. Volební účast překročila 72 procent. 

O vznik nezávislého státu se Kurdové snaží od konce první světové války, kdy Blízký východ rozdělily koloniální mocnosti. Oblast obydlená Kurdy je v důsledku toho rozdělena hlavně mezi dnešní Turecko, Irák, Írán a Sýrii. Kurdové v Iráku mají autonomní území s vlastní správou – mají svůj parlament, vládu i armádu. Právě kurdské jednotky, takzvaní pešmergové, se významně podílejí na bojích proti IS v Iráku i v Sýrii na straně mezinárodní koalice vedené USA.

Video  Vůdce hrdlořezů z IS je mrtvý. Bagdádí ve škole propadal, z armády ho vyhodili.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

agfor ( 27. září 2017 17:31 )

Jo,odhlasovali, ale je jim to prd platný. Tady bychom si taky ledacos odhlasovali - třeba vypadnou z EU, ale radši se nás vládnoucí dobytek neptá.

Zobrazit celou diskusi