Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlivný kardinál u soudu za zneužívání ministrantů. Je proti němu 50 svědků

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. října 2017
08:30

Australský kardinál George Pell (76) patří mezi nejmocnější muže Vatikánu, nyní ale čelí závažnému obvinění z pohlavního zneužívání chlapců, ke kterému mělo docházet během 70. let v Melbourne. V pátek stanul před smírčím soudem, který měl rozhodnout, zda má obžaloba dost důkazů k zahájení soudního procesu. Soudní přelíčení s kardinálem začne v březnu příštího roku a mělo by probíhat po dobu čtyř týdnů.

Kardinál všechna obvinění vehementně popírá a jeho právník tvrdí, že všechna nařčení jsou nepodložená a naprosto nemožná. Nicméně na policii se přihlásilo mnoho obětí. Pell byl krátce vyslýchán, ale zatím tisku neposkytl žádné oficiální vyjádření.

Obžaloba shromáždila nejméně 50 svědků, které chce předvolat. Mezi nimi je i několik ministrantů z doby, kdy kardinál celebroval v Melbourne. Soud zamítl dalších pět svědků. Obvinění kardinálu byla předložena v červnu tohoto roku, žádné další detaily ale nejsou známé.

Pellův právník Robert Richter před melbournskou smírčí soudkyní prohlásil, že není možné, aby k sexuálnímu zneužívání docházelo v katedrále Sv. Patrika v Melbourne. Richter pak napadl množství svědků, které obžaloba předvolala, a požadoval jejich jména. Jeho žádost ale byla zamítnuta.

Sahal chlapcům v bazénu na genitálie?

Pell od roku 2014 ve Vatikánu řídí reformu Vatikánské banky a zastává i jiné finanční úřady, papež František ho na dobu procesu uvolnil z funkce. Dnes před soudem na Pella čekal pobouřený dav, který na něj pokřikoval. Kardinál ze soudní síně odcházel v doprovodu policistů a novinářů, rozhovor však žádným médiím neposkytl.

„Není tady žádných pochyb o tom, že kardinál je nevinný a nespáchal žádný ze zločinů, ze kterých je obviněn,“prohlásil před tiskem Richter.

Pellovu pověst dlouhodobě poškozovala už obvinění, že postupoval nesprávným způsobem při případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup Melbourne a později Sydney.

Policie již vyslýchala Pella loni v říjnu. Vycházela z obvinění, která proti němu vznesli první dva muži. Ti tvrdí, že jim Pell v 70. letech sahal ve veřejném bazénu na genitálie.