Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Orlický vrah chce na svobodu po vzoru Kajínka: Soud jeho žádost zamítl

Autor: dce - 
6. října 2017
09:53

Prakticky 20 let orlický vrah Ludvík Černý popíral svou vinu na pěti vraždách, za které byl v roce 1997 odsouzen na doživotí. Nedávno se ale před vězeňskou psycholožkou rozpovídal. Nyní navíc patrně po vzoru Jiřího Kajínka zatoužil po svobodě. Soud ale jeho žádost o podmínečné propuštění zamítl.

Ludvík Černý (52), který si ve vězení změnil příjmení na Zámečník, o sobě v žádosti o podmínečné propuštění tvrdil, že se během pobytu ve vězení polepšil. Podle serveru iDnes.cz se viditelně změnil zejména jeho vzhled – znatelně zhubl a nyní již šedivé vlasy mu prořídly.

Na soudním jednání, které proběhlo ve čtvrtek přímo ve věznici Horní Slavkov, hrál patrně největší roli psychologický posudek na Černého-Zámečníka. Podle psycholožky se ale odsouzený vrah pouze navenek snaží vypadat jako lepší člověk. O svých činech se rozpovídal teprve nedávno – dá se předpokládat, že právě kvůli žádosti o propuštění.

Zámečník sice splnil podmínku minimální odsezené délky trestu – tedy 20 let – podle státního zástupce Martina Drudy ale nesplňuje podmínku druhou. Neprokázalo se totiž, že by Zámečník již nebyl hrozbou pro společnost.

„Žádost je předčasná. Domnívám se, že pan odsouzený nastoupil laicky řečeno správnou cestu, avšak celkový závěr psycholožky je takový, že jeho resocializace dosud úspěšná nebyla,“ uvedl žalobce.

Sám Zámečník vzal slova psycholožky s klidem. „Vážím si její spolupráce, respektuji to, co napsala. Zřejmě ví, co dělá, a zřejmě ještě nenastal ten správný čas, ale já jsem se opravdu snažil udělat maximum. A budu se snažit dál.“

Zámečníkova obhájkyně připomněla, že se její klient ve vězení obrátil na víru – vstoupil do Církve adventistů sedmého dne a jeho životní postoje se značně změnily. Právě zástupci této církve se u soudu za Zámečníka zaručili. Zámečník ve věznici navíc pracuje a část výdělku posílá Nadaci Adra na pomoc obětem trestné činnosti. Těm poslal již 20 příspěvků v hodnotě přibližně 8 tisíc korun.

Nic z toho odsouzenci ale nepomohlo – soud jeho žádost zamítl. „Nejsou splněny podmínky pro podmíněné propuštění. Máme za to, že není prokázáno, že došlo k nápravě pana odsouzeného,“ vysvětlila soudkyně Gabriela Siegelová. Rozsudek je pravomocný. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání