Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejdřív se střelil do rozkroku, pak spáchal sebevraždu: Orlický vrah Kopáč zemřel před 12 lety

Autor: dce - 
15. dubna 2016
18:46

Orlické vraždy byly jedním z případů, který otřásl Českem a nechvalně se zapsal do dějin kriminalistiky. Gang pěti Čechů se svých obětí zbavoval obzvláště odporným způsobem – jejich bezvládná těla (často ukrytá v sudech s louhem) shazoval na dno Orlické přehrady. Dnes je to 12 let, co zemřel šéf gangu Karel Kopáč (†44). Ve vězení spáchal sebevraždu.

Mezi lety 1991 a 1993 zabila pětice vrahů pět lidí. Vesměs podnikatele zavraždili kvůli penězům. Jejich těla pak ovšem museli nějak ukrýt – a právě to gang orlických vrahů proslavilo. Tři z jejich obětí skončili na dně Orlické přehrady.

Prvním zavražděným byl Aleš Katovský, kterého Ludvík Černý střelil do hlavy. Spolu s Kopáčem ho zabalili do role pletiva a shodili ze Žďákovského mostu do vody. O necelý rok později zastřelil Černý přistěhovalce Leorenta Lipoveciho – tělo nacpali do sudu, zasypali louhem a opět ho shodili do orlické nádrže.

Podobně skončil i starožitník Vlastimil Hodra. Gang se pak různě podílel i na vraždě matky Vladimíra Kuny, který do gangu patřil také. Poslední obětí byl švagr Karla Kopáče Jaroslav Meier.

Pro Kopáče skončil podíl na akcích gangu dopravní nehodou v roce 1994, při které si poranil páteř a skončil na vozíku. Nemohl chodit, ale ani se řádně vylučovat – ochrnutí pro něj prý bylo největším trestem za jeho činy.

Ten skutečný ale přišel až o pár let později. V červnu 1995 policisté z přehrady postupně vytáhli dva sudy a roli pletiva s mrtvolami. Informace o vyšetřování, které unikly prostřednictví médií, pak jasně ukázaly Karlu Kopáčovi, že si pro něj vyšetřovatelé jdou. Chtěl spáchat sebevraždu. Po třech hodinách byl ale zadržen a jediné, co se mu „povedlo“, bylo, že se střelil pistolí do rozkroku.

V dubnu 1997 bylo pět členů gangu odsouzeno – Karel Kopáč dostal 21 let. Ten před svou „kariérou“ vraha dokonce patřil i k policii, konkrétně k Útvaru rychlého nasazení. Zde patřil díky svým zkušenostem s bojovými uměními k nejlepším. Jenže po třech měsících skončil – prý mu platili málo a úroveň výcviku byla nízká.

Právě Kopáč asi nejvíce přispěl k odsouzení celého gangu – s policií spolupracoval a podrobně popsal veškeré zločiny při rekonstrukcích.

Bylo 15. dubna 2004, když přišla z kuřimské káznice zpráva, že se Karel Kopáč zabil. „Oběšeného nalezl v brzkých ranních hodinách v koupelně jiný odsouzený. Přivolaná záchranka konstatovala jeho smrt,“ uvedl tehdy Miroslav Jílek, vedoucí oddělení styku s veřejností Vězeňské služby. Kopáč se podle všeho oběsil na šňůrce od trenýrek. O sebevraždu se pokusil ve vazbě dvakrát. Nakonec se mu to podařilo. Letos by byl Kopáč z vězení propuštěn.

Ruudazvostravy ( 15. dubna 2016 22:33 )

 Kopáč?Tu máš čerte kropáč.Bil to prej vrach našych dětí.

uzjezima ( 15. dubna 2016 21:14 )

Typický Husákovský zoufalec, který se najednou ocitl v demokratickém systému a neuměl s ním naložit

verka1 ( 15. dubna 2016 19:30 )

hovno po něm

moiaza ( 15. dubna 2016 18:50 )

Před 12léty to byla jedna z mála dobrých zpráv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání