Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtveřice je obviněná z vraždy bezdomovce: Hádají se, kdo bodal

Autor: ČTK ljš - 
5. dubna 2016
12:56

Čtyři muži obžalovaní z loňské brutální vraždy bezdomovce v Rakovníku se u soudu přiznali. Obžaloba popisuje, že muže umlátili, ukopali a ubodali. Případ začal v úterý rozplétat Krajský soud v Praze, který však musí zjistit, kdo měl na vraždě jaký podíl. Výpovědi obžalovaných totiž útok popisují mírně odlišně. Mužům hrozí za spáchání trýznivé vraždy až 20 let vězení i výjimečný trest nad touto hranicí.

Případ se stal loni 18. srpna nedaleko nástupiště na rakovnickém nádraží. Tělo poblíž drážní budovy objevil kolemjdoucí o několik dní později. Obžalovaní Jiří Pelc, David Zelenka, Petr Vitouš a Jiří Bureš se se svojí obětí opili. Podle obžaloby se pak pohádali kvůli přítelkyni poškozeného. Pětapadesátiletého muže napadli údery a kopy do hlavy a těla, pak ho opakovaně bodali do oblasti hrudníku a břicha. Oběť současně podle obžaloby škrtili nebo po tělu dupali.

Státní zástupce Zbyněk Vondra při čtení obžaloby zdůraznil, že napadání trvalo několik desítek minut, při kterých oběť musela trpět v bolestech a uvědomovala si bezvýchodnost situace. Hlavní příčinou smrti bylo to, že muž vykrvácel.

Obžalovaní čin nepopírají. Rozdílně ale popisují, jaký podíl každý z nich na brutálním útoku měl. Pomoct by to měla objasnit také rekonstrukce provedená na místě činu. Vitouš s Pelcem popsali jako hlavní viníky ostatní dva obžalované. "Já jsem toho chlapa nezabil, já ho nebodal, trochu jsem ho symbolicky škrtil. Toho chlapa je mi líto. Bylo to docela brutální," prohlásil Vitouš. Pelc zase tvrdil, že se poškozeného vůbec nedotkl. Podílel se na odstranění těla z domku. Ostatní mu prý vyhrožovali, že když nepomůže, tak také zemře.

Parta nezaměstnaných mužů se shodla na tom, že přes den popíjeli alkohol a incident se odehrál v drážním domku. Důvodem byla hádka kvůli družce poškozeného, která se podle nich předávkovala prášky, které zapila alkoholem. Její smrt dávali za vinu obžalovanému. Bureš se přiznal k tomu, že do muže několikrát kopl, uhodil a bodl jej. "Nepřijde mi to normální, přijde mi to hloupé," řekl soudu Bureš, který byl podle svých slov pod vlivem pervitinu. Zapojení do konfliktu přiznal i Zelenka, který tvrdil, že mu dal pěstí, přiznal se i k bodnutí do poškozeného.

Hlavní líčení je zatím naplánováno do pátku. Ve středu mají přijít vypovídat svědci, na které ve čtvrtek navážou výslechy znalců. Soudkyně Alexandra Chrdleová v úterý naznačila, že se jeden ze znalců už předem omluvil. Je tak pravděpodobné, že ještě bude muset případ odročit.

moiaza ( 5. dubna 2016 13:34 )

 Adrenalin Havlových dětí. Tomu nemůžete rozumět.

rucnikvolamydlo ( 5. dubna 2016 13:28 )

Zase ten Bureš. To mu nestačil ten průser s čapím hnízdem? Ještě jde mlátit bezdomovce,... to jsou ti zbohatlíci,....a lidi ho budou i přesto volit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání