Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Umučila šperkařku kvůli pár tisícům: Dostala 17,5 roku

Autor: ljš - 
16. března 2016
14:07

Neměla na drogy, tak šla zabíjet! Za brutální a zištnou vraždu šperkařky v pražských Malešicích uložil soud Martině M. 17,5 roku vězení. Odsouzená, která několik dní před vraždou porodila dítě, vinu odmítá. Připouští, že šperkařku navštívila, údajně se s ní ale pouze dohodla na prodloužení řetízku.

Martinu M. pomohlo usvědčit svědectví matky poškozené, která byla v bytě po celou dobu útoku. O tu se zavražděná dlouhodobě starala. Pomohla také svědectví sousedů, kteří vypověděli, že z bytu v době útoků slyšeli mladý ženský hlas.

Ženě hrozilo až 20 let za mřížemi nebo i výjimečný trest. Státní zástupkyně pro ni navrhla trest ještě v dolní polovině sazby, a to vzhledem k tomu, že obžalovaná zatím nemá v rejstříku trestů žádný záznam.

Obhájce ve své závěrečné řeči zdůraznil, že proti obviněné neexistuje jediný přímý důkaz. „Nejdůležitější je absence reálného motivu,“ řekl soudu. To, že žena vraždila kvůli šperkům, považuje za vykonstruovanou verzi policie. Uvedl také, že policie důkladně neprošetřila všechny možnosti, jak se mohla vražda stát.

„Soud dopěl k závěru, že vzhledem k časovým souvislostem poškozená zemřela během návštěvy Martiny M., žádná jiná osoba tam v tu chvíli nebyla,“ řekla předsedkyně senátu Hana Hrnčířová. Žádná jiná osoba, která mohla zlatnici usmrtit, tak prý v úvahu nepřichází.

Martina M. ke starší šperkařce zašla 18. července 2014. Ženu delší dobu znala, udržovaly spolu kontakty i v minulosti. Podle obžaloby ji při návštěvě udeřila do hlavy, pak jí vložila do úst dva roubíky, přes hlavu přetáhla igelitovou tašku a kolem krku omotala pánskou kravatu. Poté prý ještě šperkařku pořezala na zápěstích. Soudní znalci uvedli, že žena umírala dlouhé minuty a po celou dobu pravděpodobně byla při vědomí.

Z bytu vražedkyně údajně odnesla šperky za téměř 17.000 korun. Předala je prý muži, jenž byl nejspíš jejím dealerem drog. Ten pak nechal šperky roztavit a prodal je za 6000 korun.

Obžalovaná v závěrečné řeči zopakovala, že vraždu nespáchala. Po domluvě na opravě řetízku prý od šperkařky odešla za svým novorozeným dítětem, které předtím nechala o samotě doma. Peníze na drogy prý nepotřebovala, protože v těhotenství tyto látky neužívala. Soudkyni žena navrhla, aby byla provedena rekonstrukce činu v bytě poškozené. „Bylo by prokázáno, že se událost nemohla stát tak, jak tvrdí obžaloba,“ řekla obžalovaná.

Žena přiznala, že v minulosti užívala pervitin a byla zadlužená kvůli hraní na automatech. Nepopírá také, že muži předala nějaké šperky. Podle její verze je však měla v úschově delší dobu.

Policie ženu zatkla v listopadu 2015, tedy čtyři měsíce po spáchání trestného činu. Po první noci v cele předběžného zadržení se pořezala žiletkou, kterou měla schovanou v botě. Soudu řekla, že jí policisté vyhrožovali. Bála se, že přijde o dceru, a proto se prý pokusila zabít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání