Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exmanželku postřelil a pobodal na ulici: Dostal 18 let. Žena skončila na vozíku

Autor: ljš - 
16. března 2016
12:42

Přežila jen zázrakem, ale skončila na vozíku! Paní Zlatu z Kladna se pokusil zavraždit její bývalý manžel Jiří Werner. Ten si podle rozsudku na ženu počkal na ulici, pak ji čtyřikrát postřelil nelegálně drženou zbraní a třináctkrát bodl nožem. Soud ho za to poslal na 18 let za mříže.

Případ se stal loni v dubnu. Podle vyšetřovatelů se Werner pokusil ženu usmrtit ve chvíli, kdy šla ráno do práce. Žena útok přežila, utrpěla však těžká zranění, po kterých je upoutána na invalidní vozík.

Vrchní soud se dnes zabýval Wernerovým odvoláním. Jeho advokát zejména zpochybňoval věrohodnost a výpovědi svědků, na jejichž základě byl odsouzen. Soudu navrhoval, aby byl Werner zproštěn obžaloby, protože jeho vina nebyla dostatečně prokázána.

Šestačtyřicetiletý Werner celou dobu obvinění odmítal a tvrdil, že někdejší partnerku postřelila a pobodala dvojice mužů, s nimiž se domluvil, že vyřeší jeho rodinné starosti. Ve výpovědích uváděl, že s nimi ráno přijel k bydlišti bývalé ženy, kterou jim měl jen ukázat. Muži ale vyskákali z auta a ženu postřelili, pobodali a utekli.

„Najatí“ muži však při svědecké výpovědi před soudem odmítli, že byli na místě. Policie také po nich nenašla žádné stopy a očití svědci útoku viděli pouze obžalovaného. Werner také uváděl, že je kauza v podstatě mstou bývalé manželky a tchyně, které ho chtěly připravit o majetek.

Vrchní soud odvolání zamítl jako nedůvodné a potvrdil původní výši trestu. Podle předsedy odvolacího trestního senátu Jiřího Lněničky soud při procesu nepochybil a správně vyhodnotil důkazy, které Wernera usvědčily. Ani uložený trest podle soudu nebyl příliš přísný. „Obžalovaný předložil bizarní verzi, o které si snad ani nemohl myslet, že jí soud uvěří,“ zdůraznil Lněnička.

Zraněná žena se připojila k trestnímu řízení s požadavkem na zhruba 11 milionů korun, ve kterém je zahrnuto bolestné, nemajetková újma či ušlý zisk. Soud ji původně odkázal na civilní žalobu. Odvolací soud ale dnes toto rozhodnutí částečně změnil. Ženě přiznal přes 80.000 korun za ušlý zisk a 800.000 korun za nemajetkovou újmu. Další peníze může po odsouzeném muži vymáhat soudně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání