Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kriminalista Markovič o Douchovi: Orlické vraždy koupil za flašku rumu

Autor: ljš - 
19. března 2016
16:09

Dvě kriminalistické legendy, z nichž jedna se v posledních dnech dostala na druhou stranu zákona... Kriminalisté Jiří Markovič a Josef Doucha jsou dlouholetí přátelé, které spojilo pátrání po spartakiádním vrahovi. A vzájemně si vycházeli vstříc. Markovič proto kolegovi přenechal vyšetřování prestižních orlických vražd.

O případu gangu, který v devadesátých letech vraždil podnikatele a jejich těla ukrýval na dně Orlické přehrady, se Jiří Markovič rozhovořil v knize Kriminalista. "No samo, to jsme začali my ten případ a já jsem ho prodal Douchovi za tu flašku rumu – o tom to je celý!" vypráví s humorem.

Markovič tehdy vedl pražskou mordpartu a Doucha se přesunul do vedení středočeské kriminálky. "První sud jsme vytahovali spolu – to už tam Pepa Doucha byl, ale pitvali jsme to my," upřesnil Markovič.

Na případu tehdy pracoval ale i další vyšetřovatel, který se proslavil až později. "Pepa Mareš – můj pozdější nástupce na prvním oddělení, a ten byl na mě tenkrát obrovsky nasranej, že jsem to takhle prodal, protože on to chtěl dělat. Tak on byl dobrej, velice dobrej, ale v podstatě, i když se to objasnilo v Praze, tak to patřilo Středočechům," vysvětlil bývalý šéf mordparty.

Dodal, že případ by si pražská mordparta bez problémů udržela, protože se začal vyšetřovat a také objasnil v metropoli, Markovič ale tehdy neměl dost detektivů. "Měl jsem tehdy na vraždách podstav a měl jsem tam řadu rozdělaných případů, že každej z chlapů byl poměrně dost vytíženej a na tenhle případ jsem odhadl, že bude potřeba posadit tři vyšetřovatele, protože to bylo velice náročný a já jsem si říkal, tak já se zbavím tří vyšetřovatelů na tři čtvrtě roku – to bylo celkem jasný, že se to bude dělat asi tuhle dobu, a kdo bude dělat potom vraždy tady u mě?" vysvětlil, proč případ kamarádovi předal.

Možná tak chtěl Markovič Douchovi splatit dluh z případu spartakiádního vraha Jiřího Straky. Na jeho identitu kriminalisté přišli společně, Markovič pro něj ale poslal podřízené. "On (Doucha, pozn. red. ) to nemůže skousnout dodneška, že jsme tam nejeli spolu. Totiž po skončení případu přišla odměna z ministerstva vnitra v podobě čtrnáctidenního zájezdu na Kubu! Ale ta odměna byla určena právě těm, kdo ho zatýkali, a dodneška mně to Pepa vyčítá, že jsme tam tenkrát pro něj nezajeli spolu a potom se mohli válet čtrnáct dní u moře!“ vyprávěl Markovič dávnou historku.

Kriminalista Jiří Markovič: Vše o jeho případech ZDE››

potapec ( 20. března 2016 01:00 )

Bleskáči Straku vypátrejte, třeba prodá rozhovor. Hajzl si křepce žije mezi náma, no těprsk.

pepen ( 19. března 2016 21:41 )

Já se v Česku nedivím ničemu!!!!Tady podvody,zlodějina a tunel je běžná věc-národ to bere normálně-nic je nerozhází!!!!Česko je totálně prohnilé!!!!

moiaza ( 19. března 2016 18:19 )

Mě tento článek neřekl nic nového.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání