Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dětem uřežu hlavy a vystavím je manželce na televizi. Nejtěžší případ kriminalisty Markoviče

Autor: ljš - 
1. března 2016
05:00

Je legendou české kriminalistiky. Dopadl spartakiádního vraha Straku, kanibala Hojera a s „inteligentním sadistou“ Tekverkem se vídá dodnes, nejhorším případem však pro kriminalistu Jiřího Markoviče byl recidivista Jan Tvrdík (†34).

Případ, který otřásl i otrlým plukovníkem Markovičem, se odehrál v říjnu 1978. Tvrdík se v kriminále, kde seděl za rvačku v opilosti, dozvěděl, že si jeho žena Blanka našla nového partnera, po propuštění se jí proto chtěl pomstít.

Podle své výpovědi plánoval, že „zabije bábu, potom zabije obě děti, všem uřeže hlavy a pak je někam položí třeba na televizi. Prostě aby byly hned na ráně, aby je šokovaná Blanka hned viděla, jakmile vstoupí do pokoje. S úsměvem pak řekne manželce, že to je dárek. Na závěr bodne nožem i Blanku“.

Svůj plán v osudný den opravdu začal uskutečňovat. Vplížil se do bytu na pražském Jižním Městě, kde umlátil svou tchyni paličkou na maso. Když z vražedného nástroje během jeho běsnění upadla hlava palice, zarazil jí do spánku rukojeť.

„Krom toho devětkrát bodnul toho svého devítiletého syna. Ten tam ještě stačil vykřiknout na svou čtyřletou sestru: »Markétko, dělej, že jsi mrtvá, nebo tě táta zabije«. On jim časově nestíhal uřezat ty hlavy. Takže se osprchoval, oblíkl se, přišla manželka, on tedy otevřel dveře a říká: »Podívej, co jsem udělal«,“ popsal Markovič v pořadu Hyde Park Civilizace. Šokovanou ženu pak zachránilo, že první útok zvládla odrazit a pak vraha přiměla, aby utekl. Slíbila mu, že to na něj neřekne.

„Na tom případu byl v podstatě nejzajímavější výslech toho devítiletého kluka. Byla u toho dětská psycholožka, byla tam ta máma, a když ten kluk vypovídal, tak ta dívenka se tam kolem mě pořád motala. Já jsem věděl, že od té doby, co se to stalo, nepromluvila na dospělého mužského. Já měl v té době taky čtyřletou dceru, a tak jsem ji víceméně skoro odháněl. A potom jí říkám: »Kde máš tátu?« A ona zvedla tu sukýnku a ukázala mi to bříško. Tam měla tu bodnou ránu a řekla: »Podívej se, co mi udělal«. To se zaprotokolovalo a mělo to velkou váhu u soudu,“ vyprávěl Markovič.

Bílá mlha

Ten pochopitelně zpovídal i samotného vraha. Ve výslechové místnosti se s ním ale bohužel ocitl sám a Tvrdík toho využil. „Ptal jsem se ho na motiv a on mi řekl: »Když chci někoho zabít, tak se mi objeví taková bílá mlha před očima a ta se mě objevuje zrovna teď«,“ popsal Markovič okamžiky, ze kterých jde hrůza. Podle něj stačilo, aby mu dvoumetrový Tvrdík, který neměl na rukou pouta, rozbil o hlavu psací stroj, na kterém zapisoval jeho výpověď. „Tak jsem vytáhl šuplík, kde jsem měl papíry, a začal jsem mu vysvětlovat něco o tom, jací jsme karatisti a judisti, a říkám: »Takovej průstřel do břicha, to tady ti doktoři v tý věznici strašně blbě léčej«. No a vtom vlezl dovnitř bachař a v podstatě mě z toho dostal,“ popsal dramatický výslech.

Důkazy, které shromáždil, byly jednoznačné a Tvrdík byl popraven dva roky po hrůzné vraždě. „Když dostal trest smrti, tak jsem se cítil vyloženě jako dobře. Tady je špagát a tohleto... To byla taková ješitnost nebo něco takového. Potom jsem si ale uvědomil jednu věc, že trest smrti znamená také obrovské nebezpečí v tom, že může dojít k chybě a že teda někdo může být popravený kvůli omylu. I kdyby to byl jen jeden z desetitisíců lidí,“ vysvětlil Markovič, který dopadl celkem osm odsouzenců na smrt. „Jen u Tvrdíka jsem si úplně jistý, že si trest smrti zasloužil,“ řekl ale.

 

petr1982 ( 26. března 2016 01:21 )

I kdyby se jednou za 10000 případů stala chyba, pořád jsem pro trest smrti pro vrahy. Ať někdo řekne, kolik lidí zabili odsouzení vrazi poté co byli po x letech propuštěni na svobodu. To číslo bude jistě mnohem větší, než by bylo justičních omylů.

ginna15 ( 1. března 2016 13:09 )

Lidstvo je banda živočišných zrůd sobeckych. Ať se vraždí, to je mi jedno, ale že si své sadistické choutky ukaji i na zvířatech, za to si lidské zrůdy zaslouží vychcipat a neskutečně trpět! Lidstvo je odpad a bacil a prokletí této planety a stydím se za to, že jsem člověk!

adyka70 ( 1. března 2016 12:29 )

Ve třetí třídě ZŠ se slohové práce ještě nepíší! Ještě ani neznají vyjmenovaná slova..........

nick55 ( 1. března 2016 12:23 )

Pravopis tu řešit nebudu - ani pánovi neupírám jeho úspěchy v pátrání, ale zveřejnit fotku té zamordované dívky - to je hyenismus. Určitě ještě žijí její blízcí, jak jim asi je, když vidí, že Blesk znovu otevřel jejich rány a rýpe se v nich

OTIKKECNERU ( 1. března 2016 11:55 )

Ale nedobrá kvalita práce profesionálů je ve všech oborech/ lékaři, stejně jako instalatéři/ Tak proč se divit chybám v pravopise? Ovšem začíná to již v nekvalitě a"toleranci" špatných studentů ve škole, svoje dělá i korupce. Samozřejmě,jako bumerang se to již i navrací.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání