Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Modrá velryba znovu udeřila. Tentokrát prý vraždí děti v Indii

Autor: Darina Jíchová - 
19. září 2017
20:00

Sebevražedná hra Modrá velryba, která se mezi mladými už nějakou dobu šíří na internetu, prý udeřila i v Indii. Veřejnost se domnívá, že mezi výzvou a zvýšeným počtem sebevražd teenagerů existuje jistá spojitost. Policie zatím nepotvrdila, ale ani nevyvrátila to, zda tomu tak skutečně je. Sebevražedná výzva si vyžádala v různých zemích mnoho obětí, nevyhnula se ani Česku.

Rodiče indických dětí, které se zabily, sdělili reportérům, že děti o hře věděly a přistoupily na její pravidla. Policejní protokoly se o tom ale nezmiňují. Někteří internetoví experti tvrdí, že celá hra je hoax (vymyšlená, pozn. red.), proti tomu ale mluví stovky mrtvých teenagerů všude po světě, u kterých byly nalezeny stopy plnění úkolů. Britské centrum bezpečnějšího internetu oznámilo, že zprávy z Indie jsou jen mystifikace.

Jenže indická média jsou každý den plná různých teorií a nových článků prokazujících spojitost mezi hrou a sebevraždami. Mezi lidmi to budí paniku a vyšetřovatelé marně pátrají po věrohodných důkazech. Nejvyšší soud dokonce vydal petici, která nařizuje, aby z tisku zmizely všechny nepodložené informace spojené s Modrou velrybou.

Vláda si vyžádala od správců Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a dalších sociálních sítí, aby jim hlásili jakoukoliv zmínku o hře. Se stejnou žádostí se obrátili i na místní pobočku serveru Google. Není ale jisté, zda jim taková opatření k něčemu budou.

Školy pro žáky připravily besedy a letáky s varováním o nebezpečí této hry. Jejich postup ale jen živí strach, který se šíří mezi rodiči i dětmi. Ve svazovém státu Uttarpradéš, v severní části Indie, ve školách zakázali používat smartphony a často své studenty nutí nosit trička s krátkým rukávem. Chtějí tak kontrolovat, zda se u dětí neobjevují řezy ve tvaru velryby.

Youtuber Kuře promluvil o Modré velrybě:

Video Youtuber Kuře o sebevražedné hře Modrá velryba, kterou hrají i české děti: Z jeho slov mrazí! - Youtube.com
Video se připravuje ...

Co je to Modrá velryba?

Název odkazuje k chování plejtváků obrovských, kteří se často nechají vyplavit na pláž, kde hromadně páchají sebevraždy.

Padesát dní a padesát úkolů – posledním z nich je sebevražda. Tak se ve zkratce dá údajně popsat velice populární, ale také extrémně nebezpečná hra. Poprvé se objevila loni v Rusku, zde kvůli ní ukončilo svůj život údajně asi 130 teenagerů.

Potenciální hráč se do hry Modrá velryba prý hlásí přes sociální sítě. Tam se mu ozve tzv. kurátor, který od něj vyláká osobní informace. Následuje 50 dnů, během kterých hráč musí splnit 50 úkolů. Posledním úkolem je sebevražda. Pokud hráč nechce úkoly plnit, přicházejí vyhrůžky smrtí, které se nevztahují jenom na hráče, ale zároveň i na jeho rodinu a blízké.

Mezi první a méně nebezpečné úkoly hry patří vstávání ve 4:20 ráno, sledování hororů a celkově překonávání pudu sebezáchovy, posledním bodem pravidel Modré velryby je údajně smrt. Bohužel mladé výzvy lákají a snadno se nechají zatáhnout do hry.  Za tvůrce hry je označován Filip Budeikin, známý spíše pod přezdívkou Filip Lis, takzvaný Lišák, administrátor skupiny s názvem F57 na ruské sociální síti VKontakte.

Ruský spot varující před Modrou velrybou:

Sebevraždy dětí v Indii jsou častý jev

Indické školy nechtějí riskovat. „Nic není dražšího než život,“ řekl ředitel střední školy Rajiv Sharma v Paňdžábu, svou mantru se snaží předat i všem studentům. Místní reportér BBC uvedl, že indický tisk však mezi dětmi vyvolal takovou paniku, že o problému nechtějí mluvit. „Neměli bychom na to ani myslet,“ uvedl jeden ze studentů.

Ani experti se neshodují, co je nejlepší přístup k obraně proti Modré velrybě. Jedna strana tvrdí, že čím více to budou řešit ve škole nebo o tom číst v novinách, tím spíše děti hře propadnou. Druhá skupina vědců má ale přesně opačný názor.

Počet dětských sebevražd je v Indii už tak dost vysoký, podle statistik je to druhá nejčastější příčina smrti. Zatím nikdo pečlivě nezkoumal jednotlivé případy, není známo, co děti k sebevraždám v Indii vede. Všechno jsou to jenom spekulace.

Psycholog Achal Bagat z Dillí uvedl, že se setkal pouze s jedním případem Modré velryby a pacienta má stále ve své péči. Bagat také prohlásil, že mentální zdraví indických dětí je ve školách často opomíjeno a děti nevědí, jak se zachovat, když mají nějaký psychický problém. „Musíme jim naslouchat, nejen říkat, co mají dělat,“ radí psycholog. „Spíše než krmit hysterii by měla média informovat děti, ale i rodiče, kde najít případnou pomoc,“ dodává Bagat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi