Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lukáš (†37) zemřel při boji s teroristou z Berlína: Pro jeho rodinu vybrali milion

Autor: lm - 
22. prosince 2016
07:56

Opravdový hrdina! Tím je sedmatřicetiletý Lukáš Urban, polský řidič kamionu, který byl jednou z prvních obětí vánočního masakru v Berlíně. Zraněný Polák bojoval do posledního dechu s teroristou a zabránil mu tak, aby zabil ještě více lidí. Po polském řidiči zůstala manželka a 17letý syn. Lidé se teď skládají na internetu, aby rodině hrdiny pomohli.

Při pondělním útoku na vánoční trh v centru Berlína zemřelo 12 lidí a další desítky utrpěly těžká zranění. Bilance ale mohla být mnohem horší nebýt statečného řidiče kamionu Lukáše Urbana, který se do posledního dechu snažil šílenému teroristovi v atentátu zabránit. Pitva ukázala, že se v kabině nákladního vozu strhl zápas, při němž polský řidič podle všeho zabránil ještě větší katastrofě. V poslední chvíli stočil volant nákladního vozu, aby útočník na trhu nepřejel ještě více lidí.

Podle německého deníku Bild terorista sedmatřicetiletého Poláka zastřelil malorážní zbraní, až když se kamion po průjezdu částí vánočního trhu zastavil. Předtím se spekulovalo, že zemřel dříve, možná již v momentě, kdy pachatel kamion zcizil. Na těle polského řidiče se našly také rány nožem, z čehož vyšetřovatelé právě usuzují, že v kabině kamionu se zápasilo.

Lukáš za svůj hrdinský čin zaplatil životem a netruchlí po něm jen rodina, ale i kolegové z branže. Jeden z nich, britský kamioňák David Duncan, se rozhodl založit internetovou sbírku, jejíž výtěžek má pomoci Lukášově manželce a 17letému synovi, aby toto těžké období nějak přežili. „Žádná částka nám Lukáše nevrátí, ale snad to pomůže jeho rodině zařídit vše, co je třeba,“ vysvětlil David. Za pouhý jeden den už lidé přispěli v přepočtu více než milion korun.

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

19jirka74 ( 22. prosince 2016 23:06 )

Ty co ho tady haněj Poláka, tak by utekli po prvním výstřelu z kabiny. Většina takových bolševických hajzlů je ubohá!

dzambulka007 ( 22. prosince 2016 15:54 )

Přesně tak. Odškodné rodině a omluvu Polsku.

Inka ( 22. prosince 2016 14:43 )

gabreta: neuvěřitelný výplod vašeho mozku ! Pokud jste neseděl/a v kamioně, nejezdila napříč Evropou, mlčte ! Vůbec si neumíte představit, jak je jednoduché a lehké i při největší opatrnosti řidiče kamionu, aby se kdykoli stala tragédie ! Několik let jezdím s partnerem pouze Francii, zažila jsem Calais...kdybych nebyla slušný člověk, věřte, napsala bych odpověď pro vás jinak !!!

gabreta ( 22. prosince 2016 13:08 )

Nedovedu si představit, že umouněnec si vleze do kamionu a řidič jen sedí a kouká, čeká bez obrany až se rozjedou a pak klidně sedí a před nárazem se začne teprve bránit! To je prostě kravina. Kolik rvaček bylo v Calais, kde si nikdy řidiči dobrovolně nenechali nalézt čmoudy do auta!

montevideo ( 22. prosince 2016 12:57 )

Já jsem dokonce slyšela staré německé pamětníky vykládat, že vlastně ten Hitler nebyl tak špatný. Sice udělal nějaké chyby, ale postavil dálnice, odstranil v Německu nezaměstnanost, takže byl vlastně Německu prospěšný.

Zobrazit celou diskusi