Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Tunisana Amriho vydali zatykač. Nabízel se jako sebevražedný atentátník

Autor: abo - 
22. prosince 2016
18:16

Tunisan Anis Amri, který je podezřelý z masakru v Berlíně, se nabízel jako sebevražedný atentátník už měsíce před vánočním útokem. Dokládá to nově objevené video, na kterém se terorista prochází po německé metropoli. S informací přišel britský deník Daily Mail. Německé nejvyšší státní zastupitelství na Tunisana vydalo zatykač. Je přesvědčeno, že řídil kamion, který vjel do lidí na trhu v Berlíně.

Na videu, které v září sám natočil a umístil na svůj facebookový profil, Amri chodí po Berlíně a nabízí se k vykonání sebevražedné mise. O několik týdnů později se snažil vyrobit bombu, zřejmě pro tento účel.

Odposlechy také dokazují, že se Tunisan jednomu radikálnímu imámovi svěřil, že je ochoten se odpálit. Podle deníku Spiegel ale německé bezpečnostní složky nevěřily, že mají dostatek důkazů pro jeho zatčení.

Čtyřiadvacetiletý Amri používal několik identit a měl také více facebookových účtů. Kromě onoho videa měl na jednom z nich jako profilovou fotografii lva – jeden z hlavních motivů, který používají džihádisté. Podle amerických úřadů mu právě kvůli kontaktům s Islámským státem byl zamítnut vstup na území USA.

Anis Amri Anis Amri | Daily Mail

Policie mezitím potvrdila, že Amriho otisky prstů se našly na ukradeném kamionu, kterým útočník v pondělí večer na vánočním trhu v Berlíně najel do davu lidí a 12 jich zabil. Němečtí policisté také provedli razii v Dortmundu, kde Amri nějaký čas pobýval, a zatkli čtyři muže.

Další razie se odehrály v Berlíně a Emmerichu na východě Německa. K dopadení Tunisana však zatím nevedly ani razie, ani vypsaná odměna ve výši sto tisíc eur (2,7 milionu korun).

Vše o útoku v Berlíně čtěte zde

BobsTlaskac ( 22. prosince 2016 16:49 )

nebojte, za chvili to tady mate taky. Ta kurva Bures nevyleze z EU bo je na ne nasatej. Podivejte co uz jich pribylo po Praze. Tohle uz spravi jedine valka. ANO, bude hur.

petrkramny.vrah ( 22. prosince 2016 16:41 )

PROC VSICHNI Z UPRCHLIKU DELATE TAKOVE ZRUDY? NECHAPETE ZE VRAZDIT LIDI JE NARODNI ZVYK KAZDEHO UPRCHLIKA. CO JSTE TO VSICHNI ZA NETOLERANTNI ZRUDY. VAM TAKY NEKDO ZAKAZUJE DYCHAT? JSOU TO VSICHNI DOKTORI A INZENYRI KTERI SE TAKTO BAVI A VY TO ODSUZUJETE STYDTE SE

fotrpjotr ( 22. prosince 2016 15:50 )

Tak proč nezalezl někam,kde nikoho neohrozí a neodpálil se?

montevideo ( 22. prosince 2016 15:12 )

Takové debily Němci vítali na nádražích .

Zobrazit celou diskusi