Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otisky Tunisana Amriho našli v kamionu smrti u řidiče. Razie pokračují

Autor: ČTK, pet - 
22. prosince 2016
12:45

Na dveřích u místa řidiče kamionu, který vjel na vánoční trh v Berlíně, se našly otisky prstů hledaného Tunisana Amriho, uvedla německá média. Policie podle novinářů provedla několik razií v souvislosti s útokem, který si vyžádal 12 mrtvých. Akci ale zdržely kiksy. Podle televizní a rozhlasové stanice RBB chybělo policistům buď povolení od příslušného soudu, nebo bylo usnesení neplatné kvůli gramatickým chybám.

Server deníku Bild uvedl, že policie při jedné akci zatkla čtyři osoby, které byly v kontaktu s podezřelým Tunisanem Anisem Amrim, nejvyšší státní zastupitelství to ale posléze popřelo.

O čtyřech zatčených píší německá média v souvislosti s ranním zákrokem v Dortmundu na západě země. Policie zatím ale nepotvrdila, že by akce souvisela s berlínským útokem.

Video  Svědectví z Berlína: „Všude byli mrtví a krev.“ Marvin zachraňoval lidi.  - Tomáš Polák, Blesk TV
Video se připravuje ...

V souvislosti s útokem v pondělí policie zasahovala v ubytovně v Emmerichu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde dříve bydlel Amri, kterého dnes jeden z bratrů vyzval, aby se vzdal. Na zhruba hodinové akci se podle německých médií podílelo asi 100 strážců zákona. Zákrok se měl uskutečnit už minulý týden. Byl však zmařen gramatickými chybami v usnesení, které bylo tím pádem neplatné.

Další zákroky se podle Bildu brzy ráno uskutečnily v berlínských čtvrtích Kreuzberg, Moabit a Prenzlauer Berg. Čtyřiadvacetiletý Tunisan při nich ale dopaden nebyl.

Foto: 

Trh, kde umírali lidé, znovu ožívá

V Berlíně zároveň policisté uvolnili náměstí, kde se tragický útok udál. Vánoční trh u Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche) se ve čtvrtek dopoledne znovu otevřel veřejnosti.

Police na místě ukončila vyšetřování, a trh je tak znovu přístupný. Zároveň ale okolo něj vyrůstají bezpečnostní betonové bariéry. „Kvůli nim se ve středu neuskutečnily razie v Berlíně a Severním Porýní-Vestfálsku a to je chyba,“ komentovala situaci stanice RBB. Akce musely být proto odloženy na dnešek.

Video  3D animace ukazuje, jak proběhl teror na vánočním trhu v Berlíně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

RBB dnes dále napsala, že policie vedle peněženky s dokumenty Amriho našla také jeho mobilní telefon.

Vše o útoku v Berlíně čtěte zde

noacojezase ( 22. prosince 2016 13:51 )

Tam kupodivu nemají kamery. Vypadá to, že se ten polský řidič snažil strhnout volant doleva.

Zobrazit celou diskusi