Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němečtí teroristé byli v kontaktu s ISIS! Radili jim ze Saúdské Arábie, tvrdí německý tisk

Autor: lm, ČTK - 
5. srpna 2016
22:19

Islamističtí teroristé z německých měst Ansbach a Würzburg se zřejmě radili se členy takzvaného Islámského státu (IS) v Saúdské Arábii. Informoval o tom dnes web týdeníku Der Spiegel. Podle agentury DPA vyšetřovatelé zatím jen potvrdili, že oba muži krátce před útoky patrně obdrželi pokyny z Blízkého východu.

Der Spiegel uvádí, že vrahové měli na několika telefonních číslech kontakty se členy IS, a to i v Saúdské Arábii. Vyplývá to prý z jejich komunikace na chatech.

Würzburgský atentátník afghánského původu se radil se svým kontaktem z IS, jak má zabít lidi. Návrh najet do lidí autem odmítl s odůvodněním, že nevlastní řidičský průkaz. Místo toho řekl, že napadne cestující ve vlaku, což také později učinil.

Atentátník syrského původu, jenž útočil v Ansbachu, zemřel podle německých úřadů nechtěně. Původně měl dát do davu batoh s výbušninou, kterou by zdálky odpálil. Krátce před útokem jej ale jeho kontakt na chatu požádal, aby masakr nahrál a poslal IS. Batoh s výbušninou zřejmě nakonec explodoval předčasně.

Saúdská Arábie je členem koalice, která ze vzduchu útočí na pozice IS v Sýrii. Království také zakazuje svým občanům, aby se připojovali k IS. Saúdští Arabové přesto tvoří po Tunisanech druhou největší skupinu zahraničních bojovníků této organizace.

V Saúdské Arábii působí odnož IS, jenž se na začátku dubna přihlásila k útoku na policejní stanici v Dalámu. Některé skupiny v Saúdské Arábii byly také v minulosti podezírány z podpory IS v zahraničí.

fotrpjotr ( 6. srpna 2016 05:34 )

Pozvaným inženýrům v Německu nevyšel podnikatelský záměr,tak zabíjeli.

tredan ( 6. srpna 2016 03:15 )

Tomu nevěř, svedou oboje.

nezadat1 ( 5. srpna 2016 23:00 )

To není možné,že by ti zkur+veni saudi něco takového dělali.Ty svi+ně řežou jen hlavy a ukamenovavají chudáky ženský.

Zobrazit celou diskusi