Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Britové prodávali přes web zlato i BMW. Peníze posílali ISIS, čeká je soud

Autor: mb - 
8. srpna 2016
18:10

Dvojice bratrů z britského města Walsall prodávala věci zákazníkům přes internetový portál eBay. Získané finance pak posílali svému bratrovi do Sýrie, který bojuje v řadách Islámského státu (ISIS). Britská policie ale povedené duo odhalila a spolu s nimi byl obviněn třetí muž, který jim pomáhal s převodem peněz.

Schéma financování teroristy bylo prosté. Bratři Mohammed Hussain (26) a Mohammed Rohaman (32) prodávali věci na internetu a výtěžek posílali přímo do „hlavního města“ Islámského státu, syrského Rakká.

Na eBay takto prodali za čtyři tisíce liber (zhruba 127 tisíc Kč) bratrovo BMW, rodinné zlato v hodnotě 1200 liber (zhruba 38 tisíc Kč) a dokonce i svatební šaty bratrovy manželky. Všechny peníze pak posílali přes finanční síť Western Union. Terorista Musadikur Rohaman a jeho žena Zohura Siddeka žijí v Sýrii od roku 2014, usadili se v Rakká poté, co předstírali, že jedou na dovolenou do Turecka.

Spolu s výše zmíněnými bratry byl policií zadržen i třetí muž Mohammed Atiqur Rahman Khan, který pomáhal s převodem financí. Policie na sociální síti Twitter oznámila, že soud s obviněnými se bude konat příští měsíc.

Obhájce jednoho ze zadržených, advokát Nigel Lambert, však tvrdí, že muži v žádném případě terorismus nesponzorovali, údajně šlo o finanční výpomoc mezi rodinnými příslušníky.

„Toto je rodinná tragédie – jejich bratr zůstává nadále v Sýrii. Je to případ špatně uvážené věrnosti v rodině,“ dodal Lambert.

Samo ( 8. srpna 2016 20:07 )

Postavit ke zdi bez soudu, jinak je z toho advokát vyseká.

nyxx ( 8. srpna 2016 19:11 )

Typická nejen jména, ale i ksichty.

pav323 ( 8. srpna 2016 19:02 )

Typická britská jména.

Zobrazit celou diskusi