Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti otrávené zmrzlinou a exploze školky. Bojovník ISIS chystal útok ve vězení

Autor: Alexandr Božilov - 
1. prosince 2016
22:30

Brutální čin plánoval nezletilý přívrženec Islámského státu (ISIS) přímo z vazební věznice v Německu. Z dopisu, který adresoval svému zadrženému kolegovi, vyplývá, že chtěl zmrzlinou otrávit děti ve školce a celý areál následně vyhodit do povětří.

Mohammeda Ö, teprve 17letého islámského radikála, poslal gelsenkirchenský soud v srpnu na dva roky do vězení za účast na bombových útocích v Essenu. Mladí islamisté v čele s Yusufem T. tam letos v dubnu zaútočili na sikhskou svatbu. Jen shodou okolností během útoku nikdo nezemřel.

Krátce po zadržení a umístění do vazby napsal Mohammed Yusufovi, který je podle policie vůdcem salafistické organizace, dopis, ve kterém se s ním chtěl podělit o seznam dalších možných cílů. Z obsahu dopisu, který byl proložen i symboly teroristické organizace Islámský stát, běhá mráz po zádech.

Útok dvou 16letých chlapců na modlitebnu sikhů v německém Essenu Útok dvou 16letých chlapců na modlitebnu sikhů v německém Essenu | EPA

„Pracuji jako zmrzlinář, mám zmrzlinářské auto a prodávám zmrzlinu mnoha dětem. Mohl bych v souladu s právem šaría otrávit tu zmrzlinu arzenem, nebo ještě lépe strychninem a zabít tak ty děti?“ ptal se již odsouzený Mohammed v dopise. To však nebylo vše. Svého džihádistického kolegy se ještě zeptal, jestli by souhlasil, kdyby svůj útok zakončil vyhozením dodávky do povětří přímo v areálu školky.

V dopise o rozsahu dvou listů A4 se také zajímal o to, jestli by bylo přípustné „znásilňovat dívky nepřátel proroka Mohameda“.

Yusuf, který evidentně disponoval větší obezřetností, svého teroristického kumpána v odpovědi vyzval, aby mu už takové dopisy neposílal: „Pokud někdo ty dopisy najde, můžeme zapomenout na nižší trest“.

Dopisy se dostaly na veřejnost

Z korespondence dále vyplývá, že Mohammed na Yusufovy obavy nebral zřetel a naléhal na něj, aby mu opatřil mobilní telefon. Pomocí mobilu chtěl diskutovat o detailech dalších teroristických činů. Yusufovi dokonce poslal také list s telefonními čísly potencionálních spojenců v Gelsenkirchenu.

Obavy Yusufa se později skutečně naplnily a jak dopisy, tak i seznam s telefonními čísly našel jeden z dozorců.

Zatímco právní zástupce Mohammeda odmítl nové skutečnosti a potencionální důkazy komentovat, advokát Yusufa pro deník Bild uvedl, že se jeho klient „zřekl salafistické scény a je připraven plně spolupracovat se soudem“.

Hlavní líčení s Yusufem a dalšími dvěma obviněnými v souvislosti s útokem v Essenu začne příští týden. Vzhledem ke skutečnosti, že v případu figurují nezletilí, bude soudní řízení pro veřejnost uzavřeno.

tgbg ( 2. prosince 2016 08:33 )

Tak takovou teroristickou verbež nám chtějí komunisti natahat !! islamisty tu nechci

petr1982 ( 1. prosince 2016 23:08 )

 Soudy nemaji mit snahu davat druhou sanci zlocincum, ale maji chranit slusne lidi. 2 roky za ucast ne bombovem utoku je vtip. Automaticky dozivoti. Opravdu nechapu,kde berou slunickari iluzi, ze nam nenavistni lini arabove prinesou nejake obohaceni.

Zobrazit celou diskusi