Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelovou rozčílil další atentát. U Čechů opadá zájem o Turecko či Tunis

Autor: ČTK, simao, lut - 
12. ledna 2016
19:30

Zemřelo při něm nejméně devět Němců, Češi jsou v pořádku. K atentátu v Istanbulu se vyjádřila již i německá kancléřka Angela Merkelová. Přirovnala jej k řádění teroristů v Paříži a opět mluvila o útoku na svobodný život. Pro Blesk.cz se k útoku vyjádřili i mluvčí českých cestovek. Potvrzují, že zájem o Turecko či třeba Tunisko upadá. Lidé se bojí dalšího teroru.  

Úterní atentát v Istanbulu byl stejně jako ten loňský v Paříži útokem na svobodnou společnost. V Berlíně to řekla německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž jsou teroristé nepřátelé lidskosti.

"Dnes to zasáhlo Istanbul, předtím Paříž, Kodaň, Tunis a mnoho dalších měst. Mezinárodní terorismus si vybírá různá místa svých útoků. Jeho cíl je ale vždy stejný – náš svobodný život a naše svobodné společnosti. Teroristé jsou nepřátelé všech svobodných lidí, nepřátelé veškeré lidskosti," řekla kancléřka.

Vyjádřila však přesvědčení, že se svoboda navzdory teroristům prosadí. Merkelová o atentátu telefonicky hovořila s tureckým premiérem Davutogluem a prezidentem Erdoganem. Podle jejích slov jsou Němci a Turci solidárně spojeni.

"Terorismus nás Němce už mnoho let nezasáhl tak silně jako dnes v Istanbulu. Ale bylo nám už dlouho jasné, že rakovina terorismu se nevyhýbá nikomu a ohrožuje nás stejnou měrou v Turecku, v Evropě i jinde," prohlásil k útoku německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. A dodal, že "nesmíme před teroristickým násilím ustoupit. A také neustoupíme."

Sobotka: Zbabělý čin surových teroristů

Také český premiér Bohuslav Sobotka přitom důrazně odsoudil útok sebevražedného atentátníka na náměstí Sultanahmet, který se odehrál v centru Istanbulu a nedaleko oblíbených turistických cílů.

"Tento nelidský a zbabělý čin je projevem terorismu v jeho nejsurovější podobě," uvedl premiér v prohlášení. "Dnešní tragická událost nás utvrzuje v nutnosti zvýšit úsilí ve společném mezinárodním boji proti všem projevům globálního terorismu," dodal Sobotka a vyjádřil soustrast rodinám a blízkým obětí.

Turecko je přitom oblíbenou destinací i pro české turisty. Dokonce jednou z nejoblíbenějších. Stejně jako v Tunisku či Egyptu zde může dojít k upadání zájmu. Zájem o Tunisko přitom poznamenal loňský teroristický útok na pláži přímo v letovisku v Sousse, v Egyptě hrozil teroristický útok naposledy minulý týden v Hurghadě.

Anketa mezi českými cestovkami

Stanislav Zima – CK Exim Tours:

"Jelikož není sezóna, tak lidé v tuto dobu nemají o Turecko velký zájem. Lidé většinou reagují tak, že jakmile přijdeš další útok v jiné zemi, zapomenou na ten starý a vrátí se zájem."

Jan Osúch – CK Fisher:

"Zájem bude asi o něco menší, ale zase jen na chvíli, než přijde něco jiného. Ale je pravda, že lidé začali preferovat země v Evropě. Turecko a Tunis dost upadá."

Petr Šatný – CK Alexandria:

"Vliv to mít bude, ale nevíme, jak velký. Lidé si určitě začnou více vybírat evropské státy."

Oleeee ( 30. června 2016 21:25 )

Nas narod by se mel konecne spojit sesadit pitomce z moci jinak dopadneme zle. Muj nazor vystoupit z EU nastavit si sva vlastni pravidla zavest vizovy styk aby se sem ti parchani ketri zabijeji nevine lidi a deti nedostali ..... Kdyz se chcou zabijet at se vyzabijeji jech problem kdyz nemaji co jist tak jejich problem nam nekdo da jen tak najidlo ... Nemluvim o potravinach s eu u nas vsivhni si z nas delaji odpad a my ho jime nechapu proc se nepodpori vic nase zemedelstvi at mame zdrave potraviny.….….

Nezadat ( 8. června 2016 13:05 )

Prý prohlásila,že příští volby kancléře se účastní jen imigranti,protože jen oni ví jak je dobrá a vlastní národ si toho neváží.

hejhej ( 13. ledna 2016 15:21 )

angrybear: Trestní oznámení musel podat stejný idiot jako je u nás Diensbier nebo Šabatová

hejhej ( 13. ledna 2016 12:59 )

drakulina:

angrybear ( 13. ledna 2016 09:49 )

Jo, to dokáže jedině taková intergalaktická kr*va

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa