Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terorista z Jakarty měl doma vlajku ISIS. Policie zatkla tři komplice útočníků

Autor: ČTK, kal - 
15. ledna 2016
07:25

Indonéská policie zadržela tři muže v souvislosti se čtvrtečními teroristickými útoky v metropoli Jakartě. Jeden z pěti útočníků, kteří při atentátech zemřeli, měl podle policistů doma vlajku teroristické organizace Islámský stát (ISIS), která se k akci přihlásila. Informovala o tom agentura AP.

Policie zatýkala za úsvitu den poté, co výbuchy zabily sedm lidí včetně pěti atentátníků a dalších 20 osob zranily. Trojice zadržená na předměstí Jakarty je podezřelá z napojení na útočníky.

Policie zároveň při prohlídce domu jednoho z mrtvých atentátníků nalezla černou vlajku ISIS, což podle AP potvrzuje předpoklad úřadů, že islamistická organizace za útoky skutečně stála.

Video Video z místa výbuchů v Jakartě - Reprofoto Yutube
Video se připravuje ...

Sebevražední atentátníci se odpálili na několika místech v centru města v rušné obchodní a nákupní čtvrti, kde sídlí úřady OSN, ambasády, luxusní hotely a restaurace. K jednomu z výbuchů došlo v kavárně Starbucks, před níž pak zahájili ozbrojenci palbu. Podle indonéské policie chtěli útočníci napodobit listopadové teroristické útoky z Paříže.

Mezi mrtvými byli kromě útočníků Kanaďan zastřelený před zmíněnou kavárnou a indonéský policista. Vážné zranění utrpěl mimo jiné občan Nizozemska, který musel být operován. Zraněni byli podle úřadů i Alžířan, Rakušan a Němec.

Zobrazit celou diskusi