Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teroristický útok v Paříži byl pro džihádisty extrémně levný, tvrdí expert

Autor: Tomáš Polák - 
9. ledna 2016
20:12

Teroristické útoky jsou velmi levnou záležitostí, upozorňuje expert. Daleko dráž prý teroristy vyjdou únosy, od toho se také odvíjí částka žádaná na výkupném. Světově uznávaný odborník na terorismus a vyjednávání s únosci Adam Dolník (38) o tom promluvil pro týdeník Téma.

Zásadní teroristické útoky? Jsou za hubičku

Teroristický útok v Paříži stál odhadem stejně jako ojeté osobní auto. Podle Dolníka je to v přepočtu zhruba 200 tisíc. „Stačí ukradnout dvě kreditky nebo jedno auto a máte další Paříž,“ řekl Tématu. Ale jsou i výjimky. Třeba zrovna ten největší byl i nejdražším útokem v historii. „Plánoval se 2,5 roku a stál zhruba 450 tisíc dolarů (v přepočtu 17 milionů Kč, pozn. red.). Teroristé při přípravě létali první třídou, aby seděli blízko kokpitu a mohli sledovat piloty,“ řekl odborník.

Radikálové peníze berou z řady zdrojů. Podle Dolníka mají kromě ropy peníze například z daní, které vybírají od obchodníků projíždějících jejich územím, z prodeje uměleckých děl a starožitností nebo z únosů. „V roce 2014 dělalo výkupné asi 45 milionů dolarů, ale strategie se hodně mění, spoustu zajatých popravili, takže za loňský rok bude suma z výkupného mnohem menší,“ řekl Dolník týdeníku.

Únosy jsou drahá záležitost

Právě únosy stojí teroristy spoustu peněz. Standardně totiž únosci drží zahraničního rukojmího v zajetí dva až tři roky, což je může stát i několik milionů. „Potřebujete minimálně osm hlídačů, kteří musí rotovat ve třech směnách. Okolní komunita o tom pravděpodobně něco ví, tak ji musíte uplácet. Je potřeba také jídlo, léky, náklady na prostředníky,“ vysvětlil Dolník.

Jak vypadá typický terorista?

Jednotný profil teroristy prý neexistuje, společné znaky se ale najdou. „Najdete mezi nimi lidi všech povolání a věku, i když mladí muži převažují,“ míní odborník. Pokud chce člověk teroristům rozumět, má si představit osoby, které jdou do armády nebo k policii. „Jsou akční, neradi sedí a dělají administrativní činnost, chtějí aktivně k něčemu přispět a součást aktivit je vzrušení z násilí a překvapivě i altruismus,“ řekl Dolník týdeníku Téma. Motivací nejsou jen peníze, ale i idealistická vize, jako je boj za nějakou myšlenku.

Samo ( 10. ledna 2016 04:57 )

Nejedná se náhodou o Sobotku? Politik tohoto ražení může mět úspěch jedině u nás. Jak může řídit tento stát člověk, který vůbec neví co je to praktický život. Vystudoval školu a téměř okamžitě vstoupil do vysoké politiky.

keep.smiling ( 10. ledna 2016 02:32 )

Lidi, to přeci nemůžeme dopustit! V Německu zakládají demobrany, doufám, že pokud ten slizský kejválek Svoboda se svou vládou bude pro, aby sem vpadli ty kudlanky muslimský, že je budeme zakládat taky!

keep.smiling ( 10. ledna 2016 02:28 )

no jo, jenže lidi i tehdy remcali, sice neměli prostor k veřejné diskuzi, jen mezi "svými", ne veřejně, ale často, dokonce i v hospodách , ale žádný rozdíl v tom nevidím, lidé, obyčejní lidé, se zdravým selským rozumem, nebyli nikdy vyslyšeni, a to právě ani v minulé době, ani v té dnešní. I když, po pravdě řečeno, takových zlodějen zas tolik nebylo, ani nepravostí! Jen ta svoboda nebyla, ale co nám dnes přináší??? Takže nám to, že můžeme veřejně diskutovat, je houby platné, asi tak jako mrtvému zimník

keep.smiling ( 10. ledna 2016 02:21 )

já ai dovolím odbočit... Často čtu v parlamentních listech zde na netu články, komentáře politického analytika Petra Žantovského. (není to příbuzný Žantovského z býv. vlády) * Dovolím si podotknout, že tento novinář to má v hlavě srovnané, je velice inteligentní a píše popravdě vše - a hlavně - nebojí se ji - pravdu - sdělovat. Je objektivní a skutečně velice chytrý - má přehled tak jako málokdo. * Zkuste někdy zavítat na ty stránky, pokud je ještě neznáte, já jsem moc ráda, že takový novinář existuje, že se mu dá alespoň tam prostor k vyjádření, a v tomto ne lehkém období, kdy víme o patolízalské, nevkusně a lživě vládě, i to, jak se chovají leckteří moderátoři a novináři, hlavně z veřejnoprávní televize, je to úleva, že díky těmto lidem snad bude v budoucnu více pravdy. Bravo Petře Žantovský!

prycsnima ( 10. ledna 2016 00:41 )

slunicko jdi se nechat vojet tema obrezanejma primitivama,v nemecku je pro ne malo ovci i koz.

Zobrazit celou diskusi