Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Němci zatkli tři uprchlíky ze Sýrie. Čekali prý na pokyn ISIS k teroru

Autor: ČTK, mib - 
13. září 2016
13:55

Německá policie v úterý brzy ráno zatkla trojici Syřanů, které podezřívá ze spolupráce s teroristickou organizací Islámský stát (ISIS). Mladí muži, kteří se ve spolkové republice ucházeli o azyl, měli podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra nejspíš vztah k atentátníkům z Paříže. Trojice totiž měla podle všeho falešné dokumenty ze stejné dílny a do Evropy je dostala stejná převaděčská organizace.

Policie při úterní akci, do níž se zapojily na dvě stovky strážců zákona i ze speciálních jednotek, prohledala pět objektů na severu země ve Šlesvicku-Holštýnsku a jeden v Dolním Sasku. Mužům ve věku 17 až 26 let zabavila několik mobilních telefonů, nosičů dat a dokumentů.

Mladíci nyní v Karlsruhe, kde sídlí nejvyšší státní zastupitelství, čelí obvinění z členství v teroristické organizaci. „Indicie, které by svědčily o konkrétních plánech útoku, zatím nemáme, zato ale podezření, že zatčení přicestovali do Německa v listopadu 2015 na příkaz Islámského státu,“ řekl dnes novinářům v Berlíně de Maiziére.

Je podle něj možné, že trojice v Německu čekala na další příkazy ISIS. Žádné nebezpečí od ní ale podle ministra nehrozilo, protože je bezpečnostní složky po několik měsíců sledovaly a odposlouchávaly. Na sledování se podle něj podílelo velké množství sil.

Bezpečnostní situace v Německu je vážná

Nejmladší z podezřelých se podle německých médií loni v syrském městě Rakka připojil k IS, který jej vycvičil v zacházení se zbraněmi a výbušninami. S dvojicí dalších obviněných se pak balkánskou trasou dostal do Německa. Islámský stát je údajně na cestu vybavil větším množstvím dolarů a také mobilními telefony se speciálním komunikačním programem.

„Bezpečnostní situace v Německu je nadále vážná,“ poznamenal dnes také de Maiziére, podle něhož ale kvůli tomu není možné paušálně podezřívat uprchlíky. Většina tipů na možné extremisty nebo teroristy mezi nimi se totiž nepotvrdí. V současné době podle ministra Spolkový kriminální úřad (BKA) vyšetřuje asi 60 podezřelých běženců. Do Německa loni přišlo 1,1 milionu uprchlíků.

Při teroristických útocích v Paříži, na nichž se podíleli i atentátníci, kteří do Evropy přišli mezi uprchlíky, zahynulo loni v listopadu 130 lidí a další stovky utrpěly zranění.

Podívejte se na útoky, které postihly Evropu kvůli ISIS: