Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trasa kamionu smrti minutu po minutě. Šéf dopravní firmy promluvil o mrtvém řidiči

Autor: ČTK, Mii - 
20. prosince 2016
10:15

Polský kamion, se kterým útočník zřejmě úmyslně najel do davu na vánočním trhu v Berlíně, se někdo několikrát neúspěšně pokoušel rozjet již o několik hodin dříve. Majitel dopravní firmy a bratranec řidiče kamionu s ním ztratil kontakt krátce po poledni. Je si ovšem jistý, že jeho rodinný příslušník se na útoku nepodílel, řekl v první výpovědi pro server Daily Mail. 

Nákladní auto, které mělo být v pondělí odpoledne odstaveno a čekat na úterní vykládku, nečekaně nastartovalo už v 15:44 českého času, po chvíli však motor opět zhasl. Další pokus rozjet stroj přišel o více než hodinu později v 16:52 a motor pracoval do 17:37, aniž by se kamion pohnul.

„Řidič nepouštěl motor kvůli tomu, aby se v kabině zahřál, k tomu slouží jiné systémy. Vypadá to, jako by se s tím autem někdo zkoušel naučit jezdit. Měl problémy s jeho uvedením do chodu,“ řekl webu zaměstnanec přepravní firmy Lukasz Wonsik.

Přepravní firma neměla kontakt s řidičem, jehož mrtvolu později policie nalezla v kabině, už tehdy. Polskému zpravodajskému webu money.pl to řekl zástupce dopravce, který analyzoval údaje z GPS kamionu.

K jízdě, při níž podle policie zahynulo nejméně 12 lidí, vyrazil vůz v 19:34 a na tržiště dorazil kolem 20:00.

Video  Výroky státníků k útokům v Berlíně: Zlý večer pro Německo i Evropu  - Reuters, Blesk, Hudební banka
Video se připravuje ...

„Za bratrance dám ruku do ohně“

Že by se sedmatřicetiletý polský řidič jakkoli podílel na akci, která byla podle policejního vyšetřování pravděpodobně teroristickým činem, vedení firmy vylučuje. „Nevíme, co se mu stalo. Je to můj bratranec. Znám ho od dětství. Dám za něj ruku do ohně,“ řekl televizi TVN24 majitel firmy Ariel Žurawski.

Se svým bratrancem mluvil naposledy v poledne. Jeho žena se jej snažila kontaktovat ve čtyři hodiny odpoledne, ale nepodařilo se jí to. Řidič byl tedy nedostupný už několik hodin před útokem. 

„Osobně si myslím, že mu něco udělali. Vozidlo unesli, protože se nacházelo uprostřed Berlína a protože bylo obrovské. Mohli s ním napáchat spoustu škody,“ pokračoval dále Žurawski. Nákladní vůz byl plný oceli, a tudíž těžký, čímž se jeho smrtící účinek ještě zvýšil.

Německá média se původně domnívala, že nákladní vůz, který vjel na trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části centra německé metropole, řídil muž, jenž do země přišel jako uprchlík z Pákistánu. Policie to ale nepotvrdila.

Fotogalerie Útočník v kamionu zabíjel na vánočních trzích v Berlíně 109 fotografií

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

renataren ( 20. prosince 2016 16:03 )

Když byl polský řidič zavražděn, tak se asi nepodílel na útoku, ne?

mini ( 20. prosince 2016 14:05 )

Zase přestali hlídat vánoční trhy,oni to ví,tak útočí,pozdě jsou samopaly na trzích.Aj jo

karkulka_z_lesa ( 20. prosince 2016 13:18 )

ta krá.va M. by zasloužila smrt za velezradu Evropy

Zobrazit celou diskusi