Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paradox po útoku: Česko má „bezpečnostní poplach“, v Berlíně ozbrojenci nejsou

Autor: Tomáš Polák - 
21. prosince 2016
20:59

Zatímco na vánočních trzích v Breitscheidplatz se to jenom hemží ozbrojenci, na jiných místech stačí popojít o pár desítek metrů dál a neuvidíte ani jednoho běžného policistu. Zatímco v Česku procházejí místa, kde se setkává víc lidí, policisté s dlouhými zbraněmi, obchodní centra, ale třeba i hlavní berlínské nádraží spoléhají podle zjištění Blesku jen na běžnou ochranku.

Obchodní centrum Europa-center jen pár metrů od vánočních trhů, kde v pondělní terorista zavraždil dvanáct lidí. V prvním patře jsou k vidění jen dva muži z ochranky. Jeden by jen těžko hádal, že kousek od obchodního centra před dvěma dny umírali lidé. Všechny obchody jsou otevřené a zaměstnanci se chovají, jako kdyby se nikdy nic takového nestalo. „Máme zakázané o tom mluvit,“ řekla Blesk.cz pracovnice rychlého občerstvení KFC.

Ani v jedné z největších evropských nemocnic Charité nezaznamenal redaktor Blesk.cz žádné ozbrojence ani příslušníky policie. „Policisty jsem tu neviděla,“ uvedla jedna ze sester. Do nemocnice bylo přitom převezeno hned 13 zraněných. Dva zemřeli jen pár hodin po převozu. Ve středu se navíc objevila informace, že po neznámém pachateli policisté pátrají právě mezi zraněnými.

Tady se kupují jízdenky – na fotografii je vidět jeden mladík z ochranky. Tady se kupují jízdenky – na fotografii je vidět jeden mladík z ochranky. | Blesk.cz - Tomáš Polák
V ubytovně pro uprchlíky v Tempelhofu také žádné ozbrojence nenajdete. V kabině před vstupem do budovy jen sedí tři muži s vestou potištěnou nápisem „security“.

Podobně to ve středu odpoledne vypadalo také na hlavním nádraží v Berlíně. Dva mladíci v uniformách stáli u vchodu do místnosti, kde lidé nakupují jízdenky.  „Cítím se bezpečně, přijela jsem z Brazílie a tam je ještě více nebezpečno,“ řekla Blesk.cz Camille (20). O pondělním útoku přitom ví.

Camille se cítí bezpečně. Camille se cítí bezpečně. | Blesk.cz - Tomáš Polák
Také v restauračních zařízeních v posledním patře obchodního střediska nedaleko Chottenburgeru to nevypadalo na žádnou masivní ozbrojenou ochranu. Redaktor Blesk.cz nenarazil ani na ochranku. „Čekal bych více policistů, ale necítím se ohroženě,“ komentoval Dennis (25), jeden z návštěvníků centra.

ČTĚTE VÍC: Vše o útocích v Berlíně najdete ZDE

Podobně to vypadalo i na zastávkách veřejné dopravy, kde se kumuluje velké množství osob. V místech, kde nabírá cestující autobusový expres mířící na letiště, nestojí ani jeden policista. „Možná jsou v přestrojení,“ komentovala prodavačka pečiva nedaleko zastávky. „Tady se nic nestane,“ dodala.  

diskutujici ( 22. prosince 2016 15:46 )

Radeji pripraven, nez pak prekvapen

pajato73 ( 22. prosince 2016 09:10 )

jestli je tu nekdo hloupy, tak ty. Merklova nebude volena lidem ale Bundestagem. A na tom v teto periode neco menit asi nejde.

prycsnima ( 22. prosince 2016 01:58 )

 Přihlouplý německý lid se rád nechává vůdcema obalamutit příslibem lepších zítřků a rád je v roli trpějícího.A tak zase bude volit tu krá vu.

tajna1509 ( 21. prosince 2016 23:50 )

to oni nevedi ze to je zeme zlodeju politiku a ze vsichni mame lejno

308win ( 21. prosince 2016 22:16 )

Co by tady hledali za štěstí? vše je tady rozkradeno pardon zprivatizováno a lidi jsou ve větším průseru než u nich.

Zobrazit celou diskusi