Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prošli jsme místem berlínského masakru. Co říkají lidé, kteří sem nosí květiny?

Autor: Tomáš Polák - 
21. prosince 2016
12:45

Dvanáct obětí vánočního teroru v Berlíně mezi lidmi vyvolalo vlnu solidarity. Na několika pietních místech stále přibývají květiny, svíčky i desítky vzkazů. Na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz tu v pondělí vraždil terorista v kamionu, který dál zřejmě uniká policii. Blesk.cz na místě mluvil s lidmi, kteří vzpomínají na mrtvé po masakru.

Ani teploty hluboko pod bodem mrazu nezastavily stovky Němců a turistů od toho položit alespoň svíčku či vzkaz jen pár metrů od místa krutého teroristického útoku. Vánoční trhy jsou do odvolání zavřené, otevřou se možná ve čtvrtek. „Minimálně celý dnešek tady budeme hlídat,“ řekl Blesk.cz v úterý jeden ze zasahujících ozbrojenců.

Uzavřená je i významná část ulic Hardenbergstrasse a Budapester Strasse. Skrz náměstí, kde jsou umístěny trhy, projít nelze. Zavřené jsou i okolní stánky, které se nenachází přímo na náměstí. Lidé musí místo obcházet přes dvě ulice. Kolem druhé hodiny odpoledne navíc policisté rozšířili červenou páskou veřejnosti nepřístupné části ulic. „Za chvíli dorazí politici a tak to tu musíme prohledat,“ vysvětlil další z policistů. Jen pár momentů nato dorazila kancléřka Angela Merkelová.

„Do práce se nebojím“

Mezitím lidé stále nosí svíčky, květiny i vzkazy. Někteří se modlí, jiní jen v tichosti přihlížejí. Na místě jsou také desítky zahraničních štábů a ještě více ozbrojených policistů. Jedním ze svědků události byl například číšník Camara (28) z přilehlé kavárny Zooba. „Viděl jsem to, byl jsem zrovna v práci. Velký náklaďák přijel z levé strany a začal narážet do lidí. Všichni křičeli,“ řekl Blesk.cz. Do práce se ale druhý den jít nebál. „Je to strašné, ale nevěřím, že by se to stalo znovu na tom samém místě,“ dodal.

Svědectví z Berlína přidal i Marvin. Podívejte se:

Video  Svědectví z Berlína: „Všude byli mrtví a krev.“ Marvin zachraňoval lidi.  - Tomáš Polák, Blesk TV
Video se připravuje ...

Jen o vlásek neštěstí unikla Lisa (19), ta pracuje v přilehlém nákupním centrum Europa-Center. Službu měla i v den neštěstí. „Končila jsem kolem šesté, takže jsem naštěstí byla doma, když se to stalo. Volal mi kamarád a ptal se, jestli jsem v pořádku, tak jsem se to dozvěděla,“ řekla Lisa. Její kamarádka  ale v práci stále byla. „Prý slyšela křik, ale nic se jí nestalo,“ popsala. „Je to zvláštní pocit, je těžké to shrnout do slov, nikdy nečekáte, že se něco takového stane tak blízko vás,“ uzavřela Lisa.

Tom (23): Útok nás zasáhl všechny. Tom (23): Útok nás zasáhl všechny. | Blesk.cz - Tomáš Polák

Uctít památku mrtvých přišel den po útoku také student Tom (23). „Byl jsem zrovna doma, když mi kamarád řekl, že má špatnou zprávu. Je to strašlivý útok, který ovlivní nás všechny,“ řekl Blesk.cz. „Květiny jsem přinesl z úcty k obětem,“ dodal a běžel na zkoušku.

Andreas (48): Teroristé nepochopili, jaké šance jim Berlín přináší. Andreas (48): Teroristé nepochopili, jaké šance jim Berlín přináší. | Blesk.cz - Tomáš Polák

Jedním z lidí, kteří se rozhodli den po teroristickém útoku na místo přinést květiny, byl i Andreas (48). „Chci ukázat svoji solidaritu,“ vysvětlil. V době, kdy se útok odehrál, byl také doma. „Dozvěděl jsem se to z rádia,“ poznamenal. „Jsem šokovaný, město je plné energie, mixem kultur, šancí a možností, ale také risků. Jsem z toho smutný, že někdo neporozuměl těm šancím, které město nabízí,“ uzavřel zdrcený muž, který se živí jako fotograf.

Vše o útoku v Berlíně čtěte zde

gabreta ( 21. prosince 2016 14:32 )

Co to, že naše "Kulturní fronta z kavárny" mlčí? Asi jsou taky zdrcení a nemají slov. To jejich guru Veškrna, tak ten už by se vyjádřil!!

ivoadler ( 21. prosince 2016 13:00 )

Fotograf byl zdrcený! Co jiného by taky byl, umělec?

Zobrazit celou diskusi