Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cítí Fidel Castro smrt? Komunistům řekl, že se další pětiletky asi nedožije

Autor: mb - 
20. dubna 2016
12:25

Legendární vůdce kubánských komunistů Fidel Castro (89) zřejmě cítí blížící se smrt. Na sjezdu komunistů prohlásil, že možná mluví se soudruhy naposledy. Zároveň však vyjádřil přesvědčení, že ideje kubánských komunistů budou žít i po jeho smrti.

„Brzy mi bude 90 let, nikdy bych si nepomyslel, že se dožiju tolika let. Nijak jsem se nesnažil, je to hříčka osudu. Brzy ovšem budu jako ostatní, nikdo tomu nemůže uniknout,“ naznačil Fidel Castro blížící se smrt. „Nicméně myšlenky kubánského komunismu tu zůstanou,“ dodal Castro.

Slova pronesl na sjezdu kubánských komunistů, který schválil „pětiletku“ a utvrdil ve funkcích dosavadní elitu. Bratr Fidela, kubánský prezident Raúl Castro (84 let), byl na dalších pět let zvolen do čela tamní komunistické strany. Funkci si udržel i místopředseda strany José Ramón Machado (85).

Kuba a USA obnovily loni v létě po více než půlstoletí diplomatické vztahy. Oteplení vztahů korunoval před měsícem historickou návštěvou karibského ostrova americký prezident Barack Obama (54). Jeho cestu přitom na současném sjezdu někteří kritizovali. Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez (58) obvinil amerického prezidenta, že při březnové návštěvě zaútočil na kubánský režim, jeho historii, kulturu a symboly.

Již na úvod sjezdu Raúl Castro varoval, že USA jsou rozhodnuty ukončit kubánskou socialistickou revoluci navzdory obnovení vztahů, a zdůraznil, že systém jedné, komunistické strany je nezbytný k ochraně systému. Odmítl též privatizaci a zdůraznil, že nepřipustí šokovou terapii v ekonomice.

Ruudazvostravy ( 20. dubna 2016 14:58 )

 Vencerémos,vencerémos,pátrija e muerte,no pasaran.Kuba sy,jenkí no,matámos gryngos.

Zobrazit celou diskusi