Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fidel Castro slaví devadesátiny. Kubánci mu děkují, on zkritizoval Obamu

Autor: ČTK, kal - 
13. srpna 2016
18:15

Kubánský komunistický vůdce Fidel Castro slaví v sobotu devadesáté narozeniny. Po celé Havaně visí vlajky s nápisem „Děkujeme, Fideli“ a billboardy s jeho citáty. Média oslavují muže, který v roce 1959 svrhl Spojenými státy podporovaného diktátora a následně vládl Kubě téměř půl století. Během víkendu se také očekává účast tisíců lidí na koncertech. Oficiální oslava chybí. Ale Castro, který se od dubna neukázal na veřejnosti, napsal Kubáncům dlouhý děkovný dopis.

Fidel Castro v listu děkuje Kubáncům za podporu a připomněl některé okamžiky ze svého dětství a mládí. Také opět kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu, že při březnové návštěvě ostrova vyzýval Kubánce k větší politické svobodě a demokracii a že se při květnové návštěvě Hirošimy neomluvil Japoncům.

Tisíce lidí už v noci začaly na pobřežním bulváru Malecón s oslavami Castrova jubilea. S úderem půlnoci zahrála kapela Happy Birthday na počest legendárního levicového revolucionáře na „antiimperialistické tribuně“ – jak se přezdívá náměstíčku před nově otevřeným americkým velvyslanectvím. Na druhé straně zátoky pak oblohu ozářily ohňostroje.

Fidel Castro a jeho manželka Dalia Soto del Valle s papežem Františkem Fidel Castro a jeho manželka Dalia Soto del Valle s papežem Františkem | Profimedia.cz

„Fidel je to nejlepší, co naši zemi potkalo“

Podél promenády Malecón pluly pestrobarevné lodě vezoucí tanečníky a kapely salsy, protože na Castrovo výročí připadl i každoroční karneval. „To je ten nejlepší dárek, který mu můžeme dát, tato party,“ řekla agentuře Reuters 25letá tanečnice Leydis Camposová ve žlutozeleném oblečení s flitry na víčkách.

„Fidel je to nejlepší, co naši zemi potkalo,“ řekl čtyřicetiletý Aldo Zamora, prodavač nafukovacích zvířátek zdobených cukrovinkami.

Fotogalerie Zemřel Fidel Castro 78 fotografií

Putin ocenil výjimečnost, Zeman neposlal nic

Ze zahraničí dnes svému „drahému příteli“ blahopřál ruský prezident Vladimir Putin. „V Rusku jste vysoce uznáván jako výjimečný státník, který dal celý život do služeb kubánského lidu,“ uvedl podle AFP Putin v telegramu do Havany. To český prezident Miloš Zeman se pro podobný krok nerozhodl. „Blahopřejný telegram nebyl zaslán,“ sdělil Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Fidel Castro s portrétem Ernesta Che Guevary při proslovu v roce 1997 Fidel Castro s portrétem Ernesta Che Guevary při proslovu v roce 1997 | Profimedia.cz

Při svých osmdesátinách byl Fidel Castro zesláblý po onemocnění trávicí soustavy, jemuž málem podlehl. Jeho ideje ale tehdy slavily úspěch, když se k moci v řadě latinskoamerických zemí dostali levicoví prezidenti. Nyní se tento blok rozpadá; Fidelovi přátelé v Brazílii i v Argentině padli a moci se ujali pravicoví politici, uvedla agentura Reuters.

Kubu od roku 2008 řídí Castrův bratr Raúl

Mnozí obyvatelé Kuby uctívají Fidela Castra za to, že vymanil Kubu z nadvlády Spojených států a umožnil všem Kubáncům přístup k zdravotní péči a vzdělání. Jiní ho nenávidí za dlouhou totalitní vládu.

V roce 2008 oficiálně převzal moc od Fidela jeho bratr Raúl Castro a Kuba se od té doby výrazně změnila. Raúl Castro přispěl ke zmírnění napětí mezi Washingtonem a Havanou, umožnil tržní reformy a větší přístup k internetu a zmírnil cestovní omezení.

Vliv Fidela Castra na kubánskou politiku zeslábl, ačkoli podle analytiků stále hraje na politické scéně jistou roli. Konzervativní představitelé komunistické strany totiž využívají jeho morální autoritu a popularitu, aby brzdili tempo změn.

Castro se narodil 13. srpna 1926 na statku v Biránu v provincii Holguín. Jeho otec Angel Castro byl chudý imigrant ze Španělska, který se postupně vypracoval na bohatého farmáře pěstujícího cukrovou třtinu.

mirkazam ( 26. listopadu 2016 16:29 )

Na Kubě tvrdá totalita,kriminály přeplněné těmi,co si dovolili smýšlet jinak než jim nalajnoval Fidel.Už i teď, když zemřel mu budou se strachu děkovat,jak je jim blaze v té jejich chudé zemi,protože se bojí tak zvaně i uprdnout,aby to nedej bože nebylo protistátní....

mirkazam ( 26. listopadu 2016 16:13 )

Ten národ je za ta léta zblblý,a ještě děkuje za to,že tam žili jako v kleci.Něco na způsob Kima.Kuba je krásná zem,a tak to v čele se soudruhem Fidelem dopracovali. Sám si žil jako paša,honil baby, mamonil majetek,a lid,jak se říká si mohl zakouřit ty doutníky co vyráběl,a uzemnit se ,,kubánským rumem "

Samo ( 14. srpna 2016 16:30 )

Kubánci jsou svým způsobem šťastni, že mají více než 50 roků po revoluci potravinové lístky aby si mohli nakoupit alespoň základní potraviny. A protože jim to k životu stačí, tak jsou to šťastní lidé, nepotřebují žádné nové domy, žádné nové auto a dokonce ani jiné nové věci. Stačí jim doutník a pinta rumu.

Samo ( 14. srpna 2016 16:21 )

No určitě by se nedokázali ubránit zločincům z Ruska, kdyby byli na dostřel od jejich břehů. Američané mají základny pouze tam, kde se pro ně v referendech vyjadří místní obyvatelstvo, zatímco Rusové mají základny tam, kde se jim to líbí z geopolitického hlediska a většina místního obyvatelstva je proti- viz Sýrie, tak to tam kompletně vybombardují a obyvatelstvo vyženou do Evropy. Je to patrné z přílivu syrských imigrantů do Evropy. Ten výrazně vzrostl s ruskou pomocí místní vládě.

anka ( 14. srpna 2016 00:04 )

asi tak...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa