Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Castro je mrtvý. Zemřel nejstarší z kubánských revolucionářů

Autor: ČTK, lm - 
24. února 2016
06:51

Bratři Fidel a Raúl Castrovi jsou v slzách! Ve věku 91 let zemřel jejich bratr Ramón Castro, který mladšímu Fidelovi pomáhal při klíčové revoluci. Místo politiky se ale následně věnoval zemědělství.

Na Kubě v úterý ve věku 91 let zemřel Ramón Castro, který byl starším bratrem Fidela a Raúla Castrových. Podle agentury AP o tom v noci na dnešek SEČ informovala kubánská státní média.

Ramón Castro během revoluce vedené Fidelem sehrál významnou roli, ačkoli se bojů se zbraní v ruce nezúčastnil, pomáhal však se zásobováním jednotek. Na rozdíl od svých bratrů se místo politiky věnoval studiu zemědělství, pracoval mimo jiné pro kubánská ministerstva zemědělství a cukrovarnictví. V posledních letech žil v ústraní nedaleko Havany.

Starší z bratrů Castrových zemřel v kubánské metropoli, přesná příčina úmrtí podle DPA sdělena nebyla. Ramónovy pozůstatky budou převezeny do Biránu na východě země, kde se bratři narodili, uvedl oficiální kubánský portál Cubadebate.

Ramón se narodil v říjnu 1924, s manželkou Aurorou měli pět dětí.

V čele Kuby nyní stojí Raúl, který Fidela nahradil prozatímně v roce 2006, o dva roky později pak definitivně. Raúlův prezidentský mandát skončí v roce 2018, o další se ucházet nechystá, uvedl Reuters.

salto ( 2. března 2016 08:59 )

Tys byla 3x tak maximálně na Oškobrhu, doma se hádáš s prasetem kdo bude spát u zdi, tak nekecej jak je na Kubě

jasnovidec01 ( 24. února 2016 14:12 )

 erisielka: a to není Castro? jo je,ale tady toho nikdo neznal ,je to zavádějící nadpis ,jako by mělo jít o Fidela ...

erisielka ( 24. února 2016 14:04 )

a to není Castro?

jasnovidec01 ( 24. února 2016 13:52 )

 HAHA,novináři opět podvádějí,článek Castro je mrtvý ,ale není pravda,jde o jeho bratra

tgbg ( 24. února 2016 12:40 )

Byla jsem na Kubě 3x, je tam nádherně, úžasní lidi. Odvrácená tvář Kuby jsou chudinské slumy ve kterých lidé doslova živoří a žijí ze dne na den. Tisíce špinavých, hladových a nemocných dětí, okteré se nemá kdo starat. Komunistický režim dovedl Kubu do naprosté bídy a pro tyto děti nejsou peníze na léčení ani na jídlo. Doufám, že se tam ještě podívám, strašlivý komunistický režim bude odstraněn a lidé a hlavně jejich děti budou moci zase normálně žít a pracovat v míru.Chce to postupné změny, ale v žádném případě tam nepouštět tu ruskou svoloč.

Zobrazit celou diskusi