Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obama poletí na Castrovu Kubu. Jako první prezident USA po 88 letech

Autor: ČTK, kle - 
18. února 2016
08:20

Americký prezident Barack Obama vyrazí na historickou návštěvu Kuby – nejspíš už v polovině března. Obama se tak stane prvním americkým prezidentem, který na ostrov zavítá po 88 letech, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje z americké administrativy. Komunistické Kubě vládne Raúl Castro, bratr dlouholetého vůdce země Fidela Castra.

Kuba a USA, které rozdělovalo dlouhé nepřátelství za studené války, loni v červenci po více než 50 letech obnovily diplomatické styky a nyní pracují na zlepšení hospodářských a obchodních vztahů.

Obama dal již dříve najevo, že by Kubu chtěl navštívit ještě před tím, než opustí prezidentské křeslo. V rozhovoru se zpravodajským portálem Yahoo! News v polovině prosince řekl, že je k tomu ochoten, pokud komunistická země poskytne svým občanům rozsáhlejší demokratické svobody.

Zatím jediným prezidentem Spojených států, který během funkčního období ostrovní zemi navštívil, byl v lednu 1928 Calvin Coolidge.

Krátká Obamova návštěva bude součástí delší cesty po zemích Latinské Ameriky.

Letos navštívil Kubu i papež:

tgbg ( 18. února 2016 14:00 )

 Komunisti jako obvykle zkrachovali. Teď prosí USA o záchranu.

moiaza ( 18. února 2016 11:37 )

V kabele už má plány jak Kubu vydrancovat a kolik munice by na Kubu šlo shodit. Strašně je štve, že ještě Kubu nerozvrátili. Podařilo se jim rozvrátit celou Evropu a Kubu ne. To šílená skutečnost agresorů z USA.

fotrpjotr ( 18. února 2016 11:02 )

Tak ho hned strčte na Guantánamo a vyzkoušejte na něm všechny metody,aby si užil.

gabreta ( 18. února 2016 10:32 )

Jo to jsou Amíci zesr*aní, aby jim tam Rusák nešoupnul zase rakety za dveře. Tak honem na Kubu zanést americkou demokracii a udělat Majdan! Doufám že jim Kubánci neskočí na špek!!

Zobrazit celou diskusi