Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Disidenti, fotografové, malíři. Kubánští umělci se představí v pražském DOXu

Pětice výtvarníků, která se představí na výstavě CUBA EN VIVO (Kuba naživo), reprezentuje umělce, kteří nechtějí utíkat.
Pětice výtvarníků, která se představí na výstavě CUBA EN VIVO (Kuba naživo), reprezentuje umělce, kteří nechtějí utíkat.  (Autor: Francis Sanchez Rodriguez a Renier R. Méndez)
Autor: kal - 
13. ledna 2016
13:25

Kuba je známá jako země karibských pláží a komunistického režimu, v jehož čele se prostřídali Fidel a Raúl Castrovi. Velkým tématem v metropoli Havaně je ale také umění. Existují tu státem podporované výtvarné dílny i nezávislá scéna. Na mladou generaci umělců se zaměřuje i výstava Kuba naživo (Cuba en vivo), která v pátek 22. ledna začíná v pražské galerii DOX.

Projekt zaměřený na současné kubánské umění představuje česká fotografka Iveta Kopicová. Pětice výtvarníků reprezentuje umělce, kteří nechtějí utíkat. Traumata, která prožívají, materiální nedostatek nebo politická zklamání vnímají jako výzvu pro svou práci.

Výstava se zaměřuje na mladou generaci umělců. Arien Chang Castan patří k mladým dokumentaristům, kteří se „dívají srdcem“. Rodney Batista Herrera se zaobírá smrtí, což je na Kubě velké téma, které souvisí s původními kořeny. Ricardo Miguel Hernández se noří do jednotlivých témat, aby z různých úhlů zkoumal společnost i sebe sama.

Maczel Lang Santiesteban se jako malíř zabývá vztahem člověka a hmoty. Jako poslední je doplňuje o generaci starší Francis Sanchez, který coby disident ještě neměl příležitost řádně vystavovat a přináší aspekt silně věřícího člověka, který se celý život snaží žít v pravdě. Jeho typografické básně mluví jak otevřené rány mnoha Kubánců.

Sanchez s sebou přiveze i svou novou knihu „Secretos equivocados“, na jejíž přebal si vybral obraz Reniera Rodrigueze Mendeze, malíře žijícího v Praze.

Výstava Cuba en Vivo potrvá v DOXu v pražských Holešovicích do začátku dubna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi