Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Obama slzel kvůli zbraním jako Bárta kvůli Kočí. Vykoupí lidé „kvéry“?

Rozplakaný americký prezident Barack Obama, zbraně a komentář Petra Holce
Rozplakaný americký prezident Barack Obama, zbraně a komentář Petra Holce  (Autor: Reuters a archiv Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
6. ledna 2016
19:40

Bylo to jako scéna z hollywoodského bijáku. Začnete svůj pečlivě nacvičený projev, záhy se dojmete vlastními slovy a najednou vám tečou slzy po tvářích. Jen tentokrát nešlo o filmové studio, ale Bílý dům, a uslzeným hercem byl americký prezident Barack Obama. Ten se k pláči (téměř) dojal během oznámení zpřísnění podmínek pro nákup zbraní v USA, kde se poslední dobou množí hororové vražedné masakry nejen ve školách či nákupních centrech.

I my Češi samozřejmě známe politické slzy. Kdysi se nad sebou rozbrečel bývalý ministr obrany a později lobbista Jaroslav Tvrdík, zatímco nedávno pustil na Klárově do kamery slzu i Vít Bárta, když ho zradila Kristýna Kočí, jíž předtím velkoryse dával peníze na kabelky. Málokdo ale čekal slzy od Obamy. 

Mnozí mu totiž už sedm let jeho prezidentování vyčítají, že je příliš odtažitý a že mu v úřadu chybí právě slzy. Nebo přesněji: více emocí a také větší empatie k lidem. Nebo aspoň její dojem, když už nic jiného. Je to proto nyní ironie.

Zaprvé se Obama k slzám dostal až ve svém posledním roce (úřad předá za rok v lednu), kdy se od amerických prezidentů slzy už moc nečekají, to spíš memoáry za miliony dolarů nebo cesty do míst, kde ještě nebyli; v posledním roce ve funkci totiž američtí prezidenti nejvíc hrají golf, pojmenovávají po sobě knihovny a do politiky se moc nepletou. 

Zadruhé Obamův prezidentský dekret proti zbraním, jímž obešel Kongres, paradoxně posílil akcie právě jejich výrobců; očekává se totiž, že se lidé rychle nahrnou do obchodů se zbraněmi, aby se zásobili pistolemi, puškami i všemi monstrózními kvéry, dokud se úřady nezačnou ze zákona zajímat, jestli se náhodou nezbláznili, když se vyzbrojují jako armáda. 

Navíc tím Obama ve volební kampani zřejmě moc nepomohl vlastním demokratům, protože pro spoustu Američanů je právo na zbraň stejně posvátné, jako je pro nás právo mít nonstop hernu do pěti metrů od bydliště. Pokud však jde o jeho prezidentský odkaz, jímž jsou posedlí všichni američtí prezidenti, připíše si Obama slzy k reformě zdravotního pojištění. Na politika, jenž v Američanech vzbudil v roce 2008 až magická očekávání, to bude skoro na… slzy.            

japos22 ( 7. ledna 2016 00:11 )

Sám sebe rozplakal? A není to USA prezident?

bizon_pepa ( 6. ledna 2016 20:51 )

Všechno pohnojil, tak proč by to i na závěr mělo být jinak.

Zobrazit celou diskusi