Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Fidel Castro se po dvou letech objevil na veřejnosti, mluvil ochablým hlasem

Autor: ČTK - 
8. dubna 2016
07:05

Někdejší kubánský vůdce Fidel Castro, o jehož zdravotním stavu se na ostrově často spekuluje, se po více než dvou letech objevil na veřejnosti. Devětaosmdesátiletý lídr, který koncem března zveřejnil kritický komentář k návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v jeho zemi, ve čtvrtek zavítal do školy pojmenované po jedné ze svých kolegyň revolucionářek.

Starší bratr současného prezidenta Raúla pronesl řeč ve škole Vilmy Espínové, zesnulé bratrovy manželky a bojovnice za socialistickou Kubu. „Jsem si jist, že Vilma by v den, jako je ten dnešní, byla šťastná. Každý, kdo zemře v boji za revoluci, za sebou zanechá svou energii, své snažení a boj,“ pronesl do bílého sportovního úboru oděný Castro, jehož typický revoluční zápal brzdil poněkud ochablý hlas.

Vůdce komunistického převratu z doby před více než půl stoletím, který své devadesátiny oslaví letos v srpnu, se do chodu země nijak přímo nezapojuje. Jeho slova jsou však obvykle konzervativnější než linie ražená o pět let mladším Raúlem, jenž se bez výraznějších změn režimu snaží otevírat zemi světu.

Castro se podle opozičního webu 14ymedio.com naposledy na veřejnosti objevil v lednu 2014, kdy otevřel výstavu prorežimního sochaře. Častěji než on sám jsou vidět jeho názory na stránkách oficiálního tisku, kde naposledy před deseti dny v textu plném historických reminiscencí kritizoval Obamu a USA, od nichž prý Kuba „nepotřebuje žádné dary“.

ollina ( 8. dubna 2016 07:44 )

 Dary USA - vojenské základny

Zobrazit celou diskusi