Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

"Na JIPce hořelo 6 pacientů," popisuje zdravotník hrůzy z Kunduzu

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. října 2015
11:25

Lékaři bez hranic zveřejnili první svědectví z vybombardované nemocnice nedaleko Kunduzu v severovýchodním Afghánistánu. Spojenecké síly v noci na sobotu útočily na Taliban, který několik dní ovládal třistatisícové město Kunduz. Několik bomb ale dopadlo do nedaleké nemocnice. Zemřelo 19 lidí včetně 12 lékařů či zdravotníků a tří dětí.

Jeden ze zdravotníků, který přežil bombardování nemocnice Lékařů bez hranic, popsal hrůzy sobotní noci. Ze spánku ho probudilo bombardování. "Okolo dvou hodin ráno mě probudily nedaleké exploze. Nejdřív jsem vůbec netušil, co se děje. Během posledního týdne jsme slyšeli řadu explozí, ale vždy to bylo od nás daleko. Tohle ale bylo příliš blízko a nahlas," vypráví Lajos Zoltan Jecs.

Třísettisícové město padlo začátkem týdne do rukou Talibánců, šlo o jeden z největších úspěchů islámských radikálů za posledních 14 let války v Afghánistánu. Armáda ale město téměř celé dobyla za několik dní zpět. Nemocnice nedaleko města, která je jediným zdravotnickým zařízením v oblasti, byla přeplněná pacienty. Podle Lékařů bez hranic jich v nemocnici během bombardování bylo přes stovku.

"Byl jsem v nemocnici, pracoval jsem dlouho do noci s dalšími doktory, abychom se postarali o čím dál tím větší počet pacientů s válečnými zraněními," přidává další svědectví afghánský doktor Šafík Musádik. "Najednou nás zasáhla hromová exploze a my měli pocit, jako by spadlo nebe. Nemůžu uvěřit, že všichni ti oddaní lékaři, kteří pracovali dnem i nocí, aby zachránili životy lidí, jsou teď pryč," dodává.

 

"Asi za 20 nebo 30 minut jsem slyšel, jak někdo volá mé jméno. Byl to jeden ze zdravotníků, který sloužil na pohotovosti. Vrávoral a měl vážně poraněnou paži. Byl celý od krve a poranění měl po celém těle," pokračuje Lajos. I když je na krev a válečná zranění už zvyklý, zůstal prý jen šokovaně stát. "Nebyl tam ani morfin, abych ho mohl zbavit té bolesti," dodal.

Za další půlhodinu podle Lajose bombardování přestalo a společně se svými kolegy se šel podívat do nemocnice. "Ani nevím, co jsem cítil. Zkrátka to byl znovu šok. Jeden po druhém se začali objevovat lidé - zranění - včetně mých kolegů a ošetřovatelů. Snažili jsme se podívat dovnitř nemocnice. Co bylo uvnitř, se nedá ani popsat. Tak hrozné to bylo. Na jednotce intenzivní péče hořelo na postelích šest pacientů," popisuje Lajos jeden z nejhorších dnů v historii Lékařů bez hranic.

V bezpečí byli prý pouze lidé v bunkrech nebo na lůžkovém oddělení. To bomby nezasáhly. "Lidé, kteří mohli, se rychle schovali do dvou bunkrů nemocnice. Ale nepohybliví pacienti utéct nemohli a uhořeli na svých postelích," řekl Heman Nagarathnam, šéf programů MSF v severním Afghánistánu.

"Museli jsme zorganizovat plán postupu. Jednoho z našich lékařů jsme dokonce ihned museli urgentně operovat. Bohužel ale nakonec tam v kanceláři na stole, kde jsme museli operovat, zemřel," pokračuje šokovaný zdravotník.

Zemřel prý také lékarník, se kterým Lajos den před náletem plánoval doplnění zásob léků. "V první chvíli to byl prostě jen chaos. Přežil dostatek personálu, takže jsme pomáhali všem, jejichž zranění jsme mohli ošetřit. Ale těch, kterým jsme nemohli pomoci, bylo příliš mnoho. Najednou bylo všechno podivně jasné. Zkrátka jsme léčili lidi, kteří to potřebovali, a nedělali žádná rozhodnutí. Jak bychom se také mohli rozhodovat v takovém strachu a chaosu? Někteří kolegové byli v takovém šoku, že zkrátka jen brečeli a brečeli. Snažil jsem se je podpořit, ale nešlo to," říká o ošetřování zraněných Lajos.

Mezi zraněnými a mrtvými byli lékaři a zdravotníci, kteří v nemocnici tvrdě pracovali už několik měsíců. Poslední týden operovali a ošetřovali téměř non-stop. "Nechodili domů za svými rodinami, jen pracovali. A teď jsou mrtví," nechce Lajos náletu stále uvěřit. "Je to příšerné, nepřijatelné. Nedá se to slovy popsat," zakončuje vyprávění zdravotník.

abzk ( 4. října 2015 20:52 )

Trpíš tu samomluvou, mimoni? Nebo potřebuješ zvláštní způsob vysvětlování pro retardy? Nebo jseš línej si přečíst diskuzi? Nebo že by jenom trapná provokace z nudy? Nebo seš fakt tak blbej, že nechápeš, že podle protokolu proběhlo všechno na jedničku (Šéf spojeneckých sil v Afghánistánu se za incident omluvil afghánskému prezidentovi atd., Obama přihodil navrch kondolenci, i když nemusel) a že dál už je jednání na straně Afganistánu a afgánského prezidenta? Nebo se ti snad nelíbí že se na mezinárodní úrovni jedná podle protokolu, ne podle přání nějakýho Pepíka z Babišistánu? Lékaři bez hranic můžou žádat vysvětlení ¨nebo cokoli jinýho tak maximálně po Afganistánu, kam dobrovolně přijeli pomáhat, vědomi si tamní situace.

xxyy ( 4. října 2015 17:41 )

Proč by se měl omlouvat Obama? Ten nenese oficiálně žádnou odpovědnost. Odpovědnost i omluva je v takovém případě na šéfovi spojenecký sil v Afghánistánu a ten se afghánskému prezidentovi za incident omluvil , což si může každý zjistit z několika zdrojů.

tahnihade ( 4. října 2015 15:48 )

Mám to psáno slušně. Tady jsou samá ruďoučká hádavá hovádka. Manela neznám.

tahnihade ( 4. října 2015 15:14 )

No tak asi sleduješ hochu jen bulvár. Bylo to živě ve zprávách a né jednou.

xxyy ( 4. října 2015 14:58 )

Dokola, ty rudá sračko, dokud budou na světě takový tupý vymytý mozky, co viděj jenom to, co jim rudá nalejvárna dovolí vidět, a na druhý straně zase jenom amerikofilní sračky, bude to stát všude za hovno. Fakt to chce objektivní přístup a dělat si VLASTNÍ názor na základě nepřibarvených skutečností.

Zobrazit celou diskusi