Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Američané prý věděli o nemocnici v Kunduzu, přesto zaútočili

Autor: ČTK, tmp - 
16. října 2015
00:26

22 mrtvých civilistů, z toho 12 pracovníků Lékařů bez hranic. Taková byla bilance mrtvých při nedávném americkém náletu na nemocnici v Kunduzu. Prý se jednalo o omyl. Podle zdrojů agentury AP ale američtí analytici moc dobře věděli, že se jedná o chráněný lékařský areál.

Analytici se o nemocnici zajímali, neboť se domnívali, že zařízení využívá jistý pákistánský agent ke koordinaci aktivit radikálního hnutí Tálibán. Ve složce, kterou k tomuto případu nashromáždili, jsou mimo jiné i mapy se zakroužkovaným areálem nemocnice. Výzvědné služby se domnívaly, že nemocnice může být využívána jako velitelské a kontrolní středisko se skladem těžkých zbraní.

Nemocnice provozovaná organizací Lékaři bez hranic (MSF) se terčem náletu stala počátkem října, zemřelo při něm 22 civilistů, 12 z nich byli pracovníci MSF.

Velitel mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Campbell řekl, že rozhodnutí zahájit útok prošlo obvyklým procesem napříč americkým velitelstvím. Nálet označil za omyl, neboť americké síly by podle něj nikdy záměrně na nemocnici nezaútočily.

Organizace MSF útok označila za válečný zločin a požádala o jeho nezávislé vyšetření. Zatím se vyšetřováním zabývají zahraniční jednotky působící v Afghánistánu a afghánská armáda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi