Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Plivu na vás...“ rozčílilo bombardování lékaře. Za 8 hodin při náletech zemřel

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. října 2015
18:49

Další tři pacienti zemřeli po sobotním náletu spojeneckých letadel na třísettisícové město Kunduz na severovýchodě Afghánistánu. Bombardování tamní nemocnice Lékařů bez hranic nepřežilo 12 lékařů a zdravotníků a 10 pacientů. Několik jich uhořelo na jednotce intenzivní péče. Mezi oběťmi jsou i tři děti a lékař, který den před náletem vyčinil na sociálních sítích afghánské vládě kvůli jejich vlastnímu bombardování. Ironií osudu ho druhý den připravila o život jedna z amerických bomb.

Počet obětí náletu, který údajně NATO podniklo omylem, děsivě narůstá. Lékaři bez hranic pravidelně o situaci v Kunduzu informují, podle nich už důsledkem bombardování zemřelo 22 lidí. Nemocnice není provozuschopná a přeživší personál se proto rozjel pomáhat do okolních nemocnic.

Velké nemocniční zařízení Lékařů bez hranic bylo ale jediným v regionu, které dokázalo poskytnout okamžitou pomoc i v případech válečných zranění. Na to další nemocnice nejsou vybaveny a systém péče přestává v boji zmítané oblasti fungovat. „Celý systém se hroutí,“ přiznal Saad Mukhtar, ředitel pro veřejné zdraví v Kunduzu.

„Plivu do vašich tváří," nadával vládě doktor

Jedním z 12 zabitých pracovníků nemocnice je podle kolegů i Ehsan Usmani, jehož příběh zveřejnil americký deník New York Times. Usmani jako by blížící se nebezpečí vycítil. Den před bombovým útokem, v pátek večer, na svém profilu na sociální síti proklínal afghánskou vládu právě kvůli bombardování. Tisíc kleteb na vás, Ashrafe Ghani a Stekenzaji (prezident Afghánistánu a ministr obrany – pozn. red.), za to, že jste zkrvavili a prachem pokryli obyvatele města Kunduz tím vaším slepým bombardováním,“ napsal Usmani.

I afghánská vláda totiž používala helikoptéry k náletům na pozice Talibanu a čas od času během nich zabila nevinné civilisty. „Plivu, plivu, plivu, plivu do vašich tváří,“ dodal dnes už mrtvý lékař. O něco smířlivěji pak ještě napsal, aby lidé jeho zprávu šířili. „Od dnešního odpoledne bombardéry zkorumpované a nečisté vlády zabíjejí, ubližují a zraňují nevinné lidi v Kunduzu,“ dodal.

Osm hodin poté lékař podle svých kolegů zemřel během náletu NATO.

Muž ztratil během bojů dvě děti, třetí málem při náletu

Osmatřicetiletý Najeebullah, který v Kunduzu bydlí, se snažil odvést svou rodinu do bezpečí před boji, které ve městě zuří od začátku týdne, kdy Taliban město dobyl. Při přesunu do bezpečnější čtvrti mu nálet na Talibánce zabil dvě z pěti dětí, zbylé tři zranil.

Společně skončili v nemocnici Lékařů bez hranic a i když dvě děti už doktoři ze své péče propustili, Najeebullah musel v nemocnici zůstat se svým čtyřletým synem Waheedullahem, který měl zranění břicha a zad. Jejich štěstím bylo, že je doktoři umístili do jednoho z lodních kontejnerů, který používali kvůli přeplněnosti

„Najednou jsme slyšeli hrozný zvuk, obrovskou explozi, která všechny vyděsila. Byla to budova vedle nás, ta, kde doktoři operovali. Všichni jen pobíhali kolem a nevěděli, co mají dělat,“ popsal Najeebullah noční bombardování.