Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bombardovaná nemocnice v afghanském Kunduzu: Talibanci ji měli jako "lidský štít"

Autor: ČTK - 
4. října 2015
09:55

Situace kolem sobotního bombardování nemocnice organizace Lékaři bez hranic (MSF) v Kunduzu je stále nejasná, usoudila v noci na dnešek agentura AP. Spolu s agenturou Reuters uvedla, že afghánské úřady sdělily, že bojovníci Talibanu předtím vstoupili do nemocnice a měli ji jako "lidský štít". Kdo na "teroristy" poté zaútočil a zabil přitom nejméně 19 pacientů a pracovníků MSF ale úřady neuvedly.

 

 Afghánské ministerstvo obrany prohlásilo, že "teroristé" vyzbrojeni lehkými a těžkými zbraněmi vstoupili do objektu nemocnice, použili budovu a lidi uvnitř jako "lidský štít" a stříleli na bezpečnostní síly. Na budovu poté pálily a poškodily ji bojové vrtulníky, řekl AP bez dalšího upřesnění mluvčí afghánského ministerstva obrany Davlat Vazírí.

Ministerstvo obrany podle Reuters také v prohlášení bez upřesnění uvedlo, že v rámci boje dopadla jedna raketa blízko nemocnice a zranila civilisty. Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí prohlásil, že v době útoku se v nemocnici ukrývalo deset až 15 teroristů.

"Všichni teroristé byli zabiti, ale ztratili jsme i doktory," řekl AP mluvčí. Jaký útok objekt poškodil ale neuvedl. Jen dodal, že 80 pracovníků nemocnice, včetně 15 cizinců, bylo odvedeno do bezpečí.

Podle MSF vše ukazuje na to, že za útok může mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Mluvčí americké armády připustil, že objekt mohli neúmyslně ostřelovat Američané. Washington slíbil případ řádně vyšetřit. OSN událost odsoudila.

Mezi mrtvými podle dostupných zpráv nejsou cizinci. Jedná se podle Reuters o tři dětské a čtyři dospělé pacienty, také o 12 pracovníků MSF. Americký prezident Barack Obama v sobotu večer vyjádřil upřímnou a hlubokou soustrast lékařskému personálu a dalším civilistům, kteří byli při tragickém incidentu v Kunduzu zabiti nebo zraněni.

"Ministerstvo obrany (USA) zahájilo rozsáhlé vyšetřování a čekáme na výsledky, abychom se definitivně vyjádřili k okolnostem této tragédie," uvedl podle agentury AFP Obama v prohlášení Bílého domu. Boje kolem třistatisícového Kunduzu asi týden. Radikálnímu islámskému hnutí Taliban se v pondělí nečekaně podařilo zmocnit se města.

Afghánská armáda s podporou letectva NATO sice toto strategické správní středisko ve čtvrtek dobyla zpět, povstalci však v některých čtvrtích vzdorovaly. Lékaři bez hranic v kunduzské nemocnici od začátku současných bojů ošetřili stovky lidí.

kipaka ( 4. října 2015 13:59 )

No kde ste taraz Amerikánci! Na Rusov máte plnú hubu lží a teraz som zvedaví ako sa vykrútite z tohoto masakru! Samé klamstvo! Ako to mohli mať Talibanci ako ochranný štít, keď tam pracovali lekári z rôznych krajín sveta oficiálne pod hlavičkou LBH a dokonca tam mal ísť aj v túto dobu jeden nemenovaný český lekár /tak to bolo prezentované). Načo by tam preto išiel, keď to podľa vás je nemocnica v rukách Talibanu?!?! Myslíte, že stačí iba "Omluva" USA !?!?!?

rodrigues ( 4. října 2015 11:35 )

Kdy už přestane svět papouškovat lži, kterými nás ty podělaný zmetci krmí? Od počátku bylo jasné, že si vymyslí nějakou pohádku, aby ospravedlnili zvěrstva, které páchají...smutné je, že se ani po těchto incidentech neštítí ukazovat prstem na Rusy, kteří opravdu něco s tím bordelem dělají.

andorea ( 4. října 2015 10:56 )

  Šéf českých Lékařů bez hranic Pavel Gruber však tvrzení afghánské vlády odmítá. „Máme potvrzeno, ze brána areálu byla před útokem uzavřena a nikdo do arálu nemocnice nepronikl,“ řekl v neděli ráno Českému rozhlasu. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/z-bombardovane-nemocnice-v-kunduzu-meli-pry-talibanci-zivy-stit-p8z-/zahranic ni.aspx?c=A151004_084945_zahranicni_zt

Zobrazit celou diskusi