Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Civilisty zcela opovrhují,“ kritizují Lékaři bez hranic nálety na nemocnice

Autor: sou - 
29. října 2015
05:50

Letecké útoky koalice vedené Saudskou Arábií na severu Jemenu, které zasáhly i nemocnici, jsou podle Lékařů bez hranic ukázkou opovrhování civilisty. GPS souřadnice byly totiž koalici pravidelně oznamovány a střecha nemocnice byla zřetelně označena logem. 

Další tragédie pro Lékaře bez hranic. I v Jemenu letecké nálety zcela zničily malou nemocnici. Podle organizace tak nejméně 200 000 osob nyní zůstane zcela bez zdravotní péče. „Tento útok je jen další ukázkou naprostého opovrhování civilisty v Jemenu, kde bombardování přichází v podstatě každý den,“ podotýká vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu Hassan Boucenine.

Nemocnice byla zasažena několika nálety. Její zaměstnanci spolu se dvěma pacienty dokázali utéct po prvním náletu ve 22:30. Poté následovaly další útoky v průběhu dvou hodin. „Lůžkové oddělení, vyšetřovny, porodnice, laboratoř a operační sál jsou zničené. Byla to jediná ještě funkční nemocnice v oblasti,“ řekla koordinátorka projektu Lékařů bez hranic v Sa‘ada Miriam Czech.

Mluvčí koalice vedené Saudskou Arábií generál Ahmed Asseri měl agentuře Reuters napsat, že pilot, který akci nad městem prováděl, si není vědom toho, že by zasáhl nemocnici. Podle něj ukáže až vyšetřování příčinu výbuchu.

Každý, kdo je na špatné straně, se stává cílem

Lékaři bez hranic začali podporovat tuto nemocnici letos v květnu. Bylo v ní ošetřeno přes 3 400 lidí. Za měsíc pak průměrně operovali 220 lidí s válečným zraněním. „Jemen se ocitl uprostřed totální války, v níž je populace nacházející se na špatné straně, považována za legitimní cíl,“ vypovídá Hassan Boucenine.

Podle něj jsou například tržiště, školy, tábory vysídlených lidí nebo zdravotnická zařízení bombardovány a ničeny. Prvními oběťmi jsou civilisté. Momentálně je pro Lékaře bez hranic nejdůležitější co nejdříve zprovoznit novou nemocnici, aby mohli lidem žijícím v Haydanu dál poskytovat zdravotní péči.

Vyjednávání pomoci je v Jemenu složité

Ani v jiných částech Jemenu není pro lidi situace o moc lepší.  I přes několikatýdenní vyjednávání s představiteli Hútíů nemůžou být doručovány zásoby základního zdravotnického materiálu a léků do dvou nemocnic v obklíčené části města Taíz na jihu Jemenu. Dvěma kamionům právě s pomocí od Lékařů bez hranic byl na jejich kontrolních stanovištích odepřen vjezd do oblasti.

Mnoho lidí tam přitom přichází do nemocnic s válečným zraněním. Přesto podle organizace mají zákaz doručovat základní zdravotnické zásoby, jako jsou intubační trubice, anesteziologické léky, infúze, šití a antibiotika, které by lékařům pomohly zachraňovat jejich životy.

Lidé tam každý den bojují o přežití

„Je nesmírně frustrující, že jsme po týdnech vyjednávání nedosáhli žádného pokroku a nepodařilo se nám přesvědčit úřady o potřebě poskytování nestranné zdravotní péče obětem probíhajících bojů v této oblasti,“ uvedla krizová manažerka Lékařů bez hranic pro Jemen Karline Kleijer, která se před nedávnem z této země vrátila.

Zbrojní embargo se prý v Jemenu de facto proměnilo ve všeobecnou blokádu, prosazovanou koalicí Saudské Arábie a OSN, a způsobilo nedostatek jídla a pohonných hmot, které jsou nyní dostupné jen za přemrštěné ceny. Velká část obyvatel je vysídlena přímo uvnitř města Taíz. „Každý den bojují o přežití a kvůli prudce stoupajícím cenám základních potřeb a přetrvávajícímu nebezpečí bojují také o zajištění dostatku jídla a vody,“ popisuje Kleijer.

V Taízu bylo dříve pro více než 600 000 obyvatel celkem 20 nemocnic. Kvůli bojům jich zůstává v provozu jen šest, a to zpravidla jen částečně.