Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Americký nálet na nemocnici: Byl to válečný zločin, tvrdí Lékaři bez hranic

Autor: ČTK, mb - 
5. října 2015
10:30

Sobotní nálet amerického letectva na nemocnici v Afghánistánu, při kterém zemřelo 22 lidí včetně tří dětí, organizace Lékaři bez hranic označila za „válečný zločin“ a požaduje vyšetřování. Organizace je též „znechucena“ prohlášením, kterým afghánská vláda ospravedlňuje útok na nemocnici.

„Je zcela jasné, že byl spáchán válečný zločin, Lékaři bez hranic vyžadují úplné a transparentní vyšetřování incidentu nezávislou mezinárodní institucí. Odsuzujeme tento útok, který představuje vážné porušení mezinárodního humanitárního práva,“ uvedl v prohlášení generální ředitel organizace Christopher Stokes.

Taliban v nemocnici?

Afghánské úřady sdělily, že bojovníci Talibanu předtím vstoupili do nemocnice a měli ji jako „lidský štít“. Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí prohlásil, že v době útoku se v nemocnici ukrývalo deset až 15 teroristů. „Všichni teroristé byli zabiti, ale ztratili jsme i doktory,“ řekl mluvčí.

Válečný zločin

„Toto prohlášení svědčí o tom, že afghánské a americké síly se společně rozhodly srovnat se zemí plně funkční nemocnici – s více než 180 zaměstnanci a pacienty uvnitř – kvůli tvrzením o přítomnosti bojovníků Talibanu,“ uvádí organizace Lékaři bez hranic. „To se rovná přiznání k válečnému zločinu. Je to zcela v protikladu k původním snahám americké vlády útok banalizovat jako »vedlejší ztráty«,“ dodala organizace.

Bombardovali vědomě

Z afghánského prohlášení podle Stokese vyplývá, že americké a afghánské jednotky vědomě bombardovaly nemocnici kvůli tvrzením, že se uvnitř ukrývají příslušníci hnutí Taliban a útočí odtud na afghánské vojáky a civilisty. Při náletu zahynulo 12 pracovníků MSF a deset pacientů, včetně tří dětí…

Uhořeli zaživa

„Zhruba půl hodiny po útoku jsme se šli podívat do nemocnice. Neumím popsat, co jsem viděl. Žádná slova nedokážou vystihnout tu hrůzu. Na jednotce intenzivní péče 6 pacientů stále hořelo ve svých postelích. Dospělí muži plakali nekontrolovaně jako děti. Bylo to strašné,“ popsal děsivou scénu zdravotník Lajos Zoltan Jecs.

„Vedlejší ztráty“

Mluvčí americké armády Brian Tribus připustil, že v rámci bojů proti Talibanu se v Kunduzu uskutečnil útok, který mohl mít za následek „vedlejší ztráty v nedalekém zdravotnickém zařízení“. USA sdělily, že incident vyšetřují. „Ministerstvo obrany zahájilo rozsáhlé vyšetřování a čekáme na výsledky, abychom se definitivně vyjádřili k okolnostem této tragédie,“ uvedl americký prezident Barack Obama (54) v prohlášení Bílého domu. OSN událost odsoudila.

Rusům do karet

Incident přišel pro Američany v nejvíce nevhodnou chvíli. „Vyzýváme Rusko, aby okamžitě přestalo s nálety na syrskou opozici a civilisty,“ prohlásila dramaticky velvyslankyně USA při OSN Samantha Power (45). Jen den poté došlo k nešťastnému náletu v Kunduzu a navíc vyšlo najevo, že středeční zprávy o ztrátách v řadách civilistů, které údajně způsobily ruské nálety, se z větší míry nezakládaly na pravdě.

ivoadler ( 5. října 2015 14:04 )

Co tomu říká náš odborník na válečné zločiny kníže Schwarzenberg? Když došlo k sestřelení letadla nad východní Ukrajinou, tak měl hned jasno. Jasno není dodnes. Bodejť by ne, když letadlo sestřelili Ukrajinci. 

spotak ( 5. října 2015 13:09 )

Děti nejsou blbý, opici poznají na první pohled.

sheba ( 5. října 2015 11:42 )

já věřím, že se v Německu najde nějaká strana, která se postaví za "bílou" Evropu

ernstthal ( 5. října 2015 11:36 )

Německo od zdi ke zdi!!!Nejdříve chtěli nordickou Evropu a nyní sem tahají arabáče.....My jsme po WW II vyhnali Němce a nyní zde máme 250000 cikánů a 55000 Vietnamců.Tak jsme na tom s Germánem stejně ..Toho se tak dočkat Beneš a Hitler .....

ernstthal ( 5. října 2015 11:30 )

Pane bolševiku.Byl jste někdy v té USA Obamově ZOO?Nebo jste si vychlastal mozek ruskou vodkou?

Zobrazit celou diskusi