Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Má Katka z dokumentu Třeštíkové ještě naději? Chodí k nám na odvykačku, je to zázrak, řekl lékař

Autor: ljš - 
18. září 2017
05:10

Krásná dívka, která si uvědomovala do čeho spadla. Tak vypadala Katka ze stejnojmenného dokumentu Heleny Třeštíkové na začátku natáčení. Z kolotoče závislosti se ale nedokázala dostat ani po porodu dcery. Drogový expert Jiří Presl ale nyní prozradil, že se začala léčit.

Lidé, kteří se o Katčin příběh zajímají, si v poslední době všímali, že se známá narkomanka často vyskytuje na Bulovce. Ukázalo se, že nejde o náhodu ani žádné drogové doupě. Naopak, Katka se tam chodí léčit!

Teď je na tom celkem dobře, chodí k nám do prvního stupně na Bulovku. Co se týče resocializačních možností a horizontů, tak už ta metadonová fáze je podle mě zázrak, prozradil spoluzakladatel Drop Inu Presl v rozhovoru pro Magazín Mladé fronty Dnes.

Tato fáze léčby znamená, že se Katka vědomě rozhodla s drogami přestat a do centra na Bulovce si denně chodí pro svou dávku metadonu, substituční drogy, která by jí měla pomoct se závislosti zbavit.

Podle Presla narkomanům v této fázi vydrží matadonová dávka až 24 hodin. Takže už nemusí každý den sehnat tisíc korun na heroin, nemusí krást, prostituovat se a každé ráno se budit s bolestivým absťákem. Přestanou žít v tom stresu a mají najednou čas se rozhlédnout po svém životě. Uvědomí si, že už je po těch letech drogy nijak zvlášť nebaví a nic jim nedávají, vysvětluje.

I přes dlouholetou praxi vidí v metadonu stále zázrak. Pořád jsem fascinovaný proměnou, kterou s lidmi udělá metadon. Můj svět jsou pouliční heroinisti. Ty vidím od té totální trosky, která k nám přijde ze střediska v pražském Boršově, kam si chodí měnit stříkačky a ošetřovat abscesy, a řekne, že by chtěla zkusit metadon. Ten moment, kdy se z narkomana vyloupne zase člověk, to dodnes považuju za zázrak a ani po letech z toho nepřestávám žasnout, vysvětlil.

Prozradil také, co nyní Katku čeká. Každý den bude docházet na metadon, ale je otázkou, jestli se jí podaří zapojit se do společnosti a najít práci. Drogy ji zničily hodně. Strašně se jí zvedla kvalita života už jen tím, že nemusí shánět drogy a kvůli nim krást a prostituovat se. Uvidíme, říká odborník.

Právě pracovní smlouva je podmínkou toho, aby narkoman mohl přestoupit z prvního stupně odvykací terapie do druhého. Tam dostávají metadon nejdřív třikrát týdně, pak dvakrát a nakonec jednou. Po několika letech v druhém stupni, kde pracuju já, mají šanci přejít do takzvané sekce VIP. To je třetí stupeň, který jsme díky matce představené mohli vytvořit v nemocnici Pod Petřínem u matek boromejek. To už je jen psychiatrická ambulance, kam dochází pro metadon jednou za dva týdny, vysvětluje Presl. Na těchto lidech by už prý nikdo nepoznal, jakou mají minulost.

Z jeho praxe vyplývá, že na návrat z úplného dna mají větší šanci ženy než muži. „Nejhorší případy, ve kterých bych dávno nevěřil, že se ještě vzchopí, byly ženy. Jako by měly v sobě ještě nějakou sílu navíc, kterou už tam chlapi nemají. Vrátí se z naprosto beznadějné situace zpátky do života a často ho mají zdravý a normální,“ uvedl.

 

malavelka ( 2. října 2017 12:34 )

V některém životě jsou těžké situace,asi i bezvýchodné. Říká se, že vždy je nějaké řešení. Možná ano, ale je to jako když někdo musí dřít, aby dostal na vysvědčení aspoň dobré čtyřky. To neinspiruje, a často se proto hází flinta do žita.Naroíte se problematickým rodiščům, nebo šikanoznímu jednání jednoho z rodičů, nemáte zázemí, a v manželství to dost často proto i pokračuje. Nerozumně sázíte vše na jednu kartu,a kamsi odejdete. Když to pak nevyjde,tak se vám často dostane do rukou láhev /někdy droga/Je to celý řetěz navazujících chyb,ze kterých se někdy dokážete poučit a zmoudříte. Někdy včas, někdy až v pokročilejším věku. Někdo asi niákdy nezmoudří a ani si neuvědomuje dost reálně vše kolem, asi ani nechce.

spania ( 18. září 2017 12:42 )

Osud Katky sleduji už dlouho.Je zázrak,že ta holka ještě žije.Vypadá ale hrozně.Je strašné,co drogy s člověkem udělají,jak ho zničí a změní celou jeho osobnost.Bývala to docela hezká holka a teď...?Přála bych jí,aby se z toho dostala,ale to musí opravdu sama chtít a vydržet to.

jany ( 18. září 2017 12:12 )

ne, nesouhlasim, ze "muze potkat kohokoliv" - fetovat NEMUSITE a neni to nejaka NAHODA. verim, ze kohokoliv muze potkat ze ho porazi auto nebo dostane anginu. vedome opakovane pozivat herak, pernik nebo jine drogy, to chce "usili". a ano, vim jake ty herakovite latky jsou, po serii tezkych operaci jsem mela opiaty vickrat, ono to jakoby odstrihne veskere starosti a krome bolesti zmizi i vetsina slozitosti tohoto sveta. coz je den dva po operaci uzitecne, jen jaksi neni vhodno pak shanet dalsi. nekomu se libi, ze se nemusi snazit resit skutecne problemy, tak fetuje. neni to tak, ze to MUZE zazit kazdy

jany ( 18. září 2017 12:09 )

no, pred malou chvili psali, ze se prodava za herak, takze an metadonu je chvilku - hovorila bych o uspechu treba po roce. osobne nevidim sanci, ze by byla jeste nekdy uzitecna, a dost pochybuju, ze se nejak zaradi mezi normalni lidi. jinak, to, ze byste na tech lidehc tu minulost nepoznali, plati snad bud pro zcela neznale, nebo pro lidi jako pan doktor, kteri se (a slava jim za to!) setkavaji s nejhorsimi troskami. kdyz srovnate normalniho clovek a holku co leta smazila, obvykle se smazka chova i po letech jinak, ma divny pohle, cast se ruzne cuka, chova se podivne, o nejake schopnosti bezne prace nemluve.

nika70 ( 18. září 2017 10:53 )

Na fotkách z mládí vypadá jako dvojče Kristýny Leichtové a na těch současných jak Moniky Kvasničkové.

Zobrazit celou diskusi