Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Josef Mašín v dokumentu: Můj názor byl nestřílet. Nakonec nás ale výstřely zachránily

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
14. října 2017
05:25

Podle některých vrazi, podle druhých hrdinové. Rodina Mašínova bude tématem příštího dílu rozsáhlého dokumentárního cyklu České televize GEN – Galerie elity národa. Objeví se tak po boku prezidenta Václava Havla, chemika Otty Wichterleho nebo hokejisty Jaromíra Jágra, kteří v pořadu vystupovali v minulosti. Odbojovou činnost bratrů Mašínů dodnes provázejí značné kontroverze.

„Česky jsem nemluvil 30 let. Česky jsem začal mluvit až po skončení studené války,“ zní z úst Josefa Mašína na úvod. Se Zdenou se prochází po místech, na kterých se před více než 60 lety udály věci, které formovaly budoucnost československého národa, a dodává: „Strach? Nevím, jestli jsem ho měl.“

Josef, již zesnulý Ctirad a Zdena jsou dětmi legendárního generála Josefa Mašína. Za druhé světové války působil v protinacistické odbojové skupině Tři králové, za kterou nakonec položil život. I když zemřel mlád, stihl svým potomkům vštípit důležitou věc – bojovat za svou vlast a nenechat se zotročit totalitními systémy.

Josef se Ctiradem si slova vzali k srdci. Po nástupu komunistického režimu se společně s dalšími čtyřmi kamarády pustili do ozbrojeného odboje, který nakonec vyústil v emigraci bratrů do Německa a následně USA. O tom, zda byla jejich činnost v pořádku, se dodnes vedou spory – skupina bratří Mašínů neváhala používat násilné prostředky.

Doložitelně při svých aktivitách zastřelili 7 lidí a 3 policisté zemřeli při jejich pronásledování v NDR střelbou z vlastní strany. Plánovali dokonce atentát na tehdejšího prezidenta Klementa Gottwalda. 

I tomu se v cyklu GEN věnuje Josef Mašín. Na řadu přijde také vykonstruovaný komunistický proces, při kterém v ruzyňské nemocnici zemřela jejich matka. Vše pod taktovkou režiséra Jana Nováka, jenž se do úkolu objasnit příběh Mašínových pustil.

Premiéra dílu proběhne v neděli 15.10 od 20:00 na ČT 1.

tgbg ( 16. října 2017 09:26 )

Mašínové byli bezesporu jedněmi z nejstatečnějších lidí v historii Československa. Dokázali se postavit vlastizrádcovským komunistickým bestiím se zbraní v ruce.

venxa ( 16. října 2017 06:37 )

Genyleman2 mas pravdu ze ten esenbak nebyl ve strane. Ale az po smrti..Kdyz byl zivej tak u komousu musel byt.. PO Unoru 48 neexistovalo aby prislusnik SNB nebyl komunista nebo na jejich cekaci listine ty blbinku. Yo vim velice dobre protoze muj fotr byl cetnicky strazmitr a po komunistickem puci v Unoru 48 byl okamzite vyhozen protoze se nechtel dat ke komouxum a z nasi rodiny se stal "tridni nepritel". Yak se tech komunistickejch dobytku nezastave a ani ty holomky nelituj. MRTVY KOMUNISTA JE DOBRY KOMUNISTA.

Gentleman3 ( 15. října 2017 16:28 )

Dekuji, nevedel jsem ze je z Bohnic... Je svepravny, nebo ne

Gentleman3 ( 15. října 2017 15:33 )

Tatazdenek...Je Vam znamo, ze zavrazdili policistu, ktery vubec nebyl ve strane.... Nacvic s nim snoubenka cekala dite

11karel11 ( 15. října 2017 12:36 )

Jak mohou být vrazi hrdinami. VRAHG JE VRAH, ničím se nedá omluvit. Nepište o nic.

Zobrazit celou diskusi