„Jiří velice ochotně sdílel svůj život, svoje bolesti, strachy, úspěchy a tak dále,“ svěřil Blesku o ikonické postavě Reflexu režisér dokumentu Igor Chaun. Doležal se před kamerou rozpovídal mimo jiné i o dětství, které nebylo příliš idylické. Vyrůstal se svou matkou, otce nikdy nepoznal a dozvěděl se o něm až v dospělém věku, kdy už ani neměl zájem se s ním setkat. Jeho maminka vychovávala Doležala sama a její péče byla podle novináře příliš úzkostlivá.

„Já jsem žádné panelákové dobrodružství nemohl zažívat, protože maminka ve své úzkostnosti mě nepouštěla ven. Takže já jsem přišel ze školy, sednul jsem si doma, maminka mě každou hodinu telefonicky zkontrolovala, jestli jsem doma a já jsem z balkonu koukal, jak si děti hrají, ale dolů za nimi jsem nesměl,“ svěřil Jiří s tím, že matka byla nadšená komunistka. „Tady jsem vyrostl. Z okna jsme viděli komunistické delegace, které jedou do Prahy z letiště. No a tady na celý ten barák moje maminka-komunistka psala posudky,“ odtajnil Doležal v dokumentu s tím, že od patnácti let začal mít s matkou velké neshody, které vyústily v to, že ji v osmnácti letech opustil a odešel z domu.

„Do té doby, než jsem se odstěhoval, jsem se choval jako děsný puberťák a do dneška se za to nestydím, protože soudružka matka si to zasloužila. Když se to dítě začne se světem seznamovat v patnácti, tak si při první příležitosti rozbije hubu, protože neví o rizikách ani hovno,“ řekl novinář v dokumentu, ve kterém tyto zážitky odkryl poprvé v životě. „Pozorovat tak zažraného profesionála, jako je Igor, při práci, to je koncert. Díky jeho obrovskému úsilí vzniklo něco, co má tvar a co se nehanbím nazvat realistický film o sobě. Domnívám se, že se mi Igor dostal tak hluboko pod kůži jako před ním jen můj psychoanalytik,“ řekl Blesku Doležal, o jehož snímek je na festivalu takový zájem, že organizátoři přidali další projekci, která se uskuteční dnes v Hotelu Thermal v 15:30.

Fotogalerie: Moët party v Karlových Varech
47 fotografií

Video: Jiří X. Doležal: Smoking mám podruhé v životě! Cítím se jako karikatura!

Video
Video se připravuje ...

Jiří X. Doležal: Smoking mám podruhé v životě! Cítím se jako karikatura! Blesk TV

Vše o MFF Karlovy Vary 2017 čtěte ZDE >>>

Fotogalerie
18 fotografií