Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Špidla si notuje s Babišem: Komunisté jsou demokratičtí. Vládu s ním vítá

Autor: Mii, info.cz - 
17. července 2018
14:00

Expremiér a bývalý šéfporadce premiéra Bohuslava Sobotka Vladimír Špidla (oba ČSSD) vnímá novou vládu pozitivně. Podle něj je dobře, že se sociální demokracie k tomuto kroku odhodlala, jelikož všechny možnosti dlouho rozmýšlela a nakonec se rozhodla udělat to nejlepší pro Česko. Podpora komunistické strany problém není, jelikož jde o demokratickou stranu fungující už 30 let v demokratickém systému. Z dlouhodobého hlediska jí ale nevěří, stále je podle něj možnost, že doufá v novou revoluci. Špidla to řekl v rozhovoru pro pořad Štrunc!

Sociální demokracie je podle Špidly, jejího bývalého předsedy, strana v přerodu. Během minulého volebního období neměla jasný profil, a i když je to v současné době lepší, stále ho nemá. Důležitý pro ni bude příští sjezd. Aktuální předseda Jan Hamáček každopádně provedl pozitivní kroky a další budou následovat, doufá Špidla.

Pozitivním krokem byl podle něj například vstup ČSSD do vlády. Strana dlouho rozmýšlela, zda je to správná cesta, a nakonec se rozhodla, že je to nejlepší možnost pro republiku. Doslovně pohlídat premiéra Andreje Babiše (ANO) ale nebude možné, „jde o to, že lze některé věci formulovat nebo uklidnit,“ říká expremiér.

„Komunistům se ale nedá věřit“

Špidlovi nevadí ani podpora komunistů současné vládě. „Nepřímá podpora komunistické strany už nehraje žádnou velkou roli,“ vysvětluje bývalý premiér a dodává: „Komunistická strana je už 30 součástí politického systému v Česku, který je demokratický. Působí v demokratických volbách a naše vnitřní stanovy nedovolují, aby tu působila nedemokratická strana.“

Babiš podle něj měl pravdu, když uvedl, že KSČM je demokratická strana. To ale neznamená, že se jí dá věřit. Špidla několikrát zopakoval, že proti ní má výhrady a nevěří jí. Podle něj je možné, že stále čeká, až nastane příležitost provést nový převrat a vrátit staré časy.

Kritika opozice k podpoře komunistů je podle Špidly pokrytecká. „Už Miroslav Kalousek u nich hledal oporu, Václav Klaus u nich hledal oporu, jinak by se nestal prezidentem,“ vysvětloval expremiér. Nejvíce pokrytecké podle něj bylo chování ODS.

K nejmenování kandidáta ČSSD a europoslance Miroslava Poche ministrem zahraničí říká, že chování prezidenta Miloše Zemana je na ústavní žalobu. Zda se ale Poche někdy skutečně stane ministrem zahraničí, netuší. „To se musí odehrát jako dohoda mezi ústavními činiteli,“ říká bývalý premiér.

Další zprávy najdete na webu Info.cz

bullshit ( 17. července 2018 16:12 )

Po Burešovi je Špidla na druhém místě co se týče vy.chcanosti a podrazáctví...Další odborník do vlády, podobně jako ministři spravedlnosti.

krista2018 ( 17. července 2018 15:50 )

máte pravdu

krista2018 ( 17. července 2018 15:47 )

To nedělá Babiš dobře, Špidla je podrazák

gogo56 ( 17. července 2018 14:15 )

to ti Andrej, hned spadnou preference, pokud to není kachna

mirkli ( 17. července 2018 14:14 )

Ujva Špidla, ty teda umíš veletoč, to je na olymopiádu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa