Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komunisté můžou slavit. Nová vláda už v programu neřeší posílení misí

Autor: ČTK, pk - 
27. června 2018
17:45

Z programového prohlášení vlády ANO a ČSSD podporované KSČM vypadlo posílení zahraničních misí armády. Bod obsažený původně v květnovém návrhu kritizovali komunisté a jeho vypuštěním podmiňovali podporu kabinetu. Vláda zveřejnila prohlášení na svém webu. Základní priority a strategické cíle vlády zůstaly stejné jako v návrhu. V aktuálním prohlášení se stejně jako v návrhu také neobjevilo zdanění církevních restitucí, které rovněž požadovala KSČM.

„Posílíme účast na mírové a výcvikové misi v Afghánistánu (Resolute Support), zvýšíme přítomnost v Iráku,“ bylo uvedeno v návrhu programového prohlášení vlády z května. V aktuálním znění prohlášení na webu vlády byla ale tato věta změněna tak, že tvrzení o posílení misí bylo vypuštěno. „V souladu se schváleným mandátem budeme pokračovat v účasti na mírových a výcvikových misích v Afghánistánu (Resolute Support), Iráku a Mali,“ píše se nyní v bodě týkajícím se misí.

Větu o posílení zahraničních misí české armády kritizoval po zveřejnění návrhu prohlášení předseda KSČM Vojtěch Filip. Novinářům tehdy řekl, že komunisté kabinet ANO a ČSSD nepodpoří, pokud bude prohlášení takový závazek obsahovat. Filip se kvůli tomu následně v květnu sešel s předsedy ANO Andrejem Babišem a ČSSD Janem Hamáčkem. Babiš i Hamáček poté tvrdili, že schůzka neměla jasný závěr. Předseda ČSSD tehdy prohlásil, že že nevidí důvod, proč by z textu měly některé mise českých vojáků vypadávat.

Hamáček: Nové prohlášení je v zásadě totožné s předchozím

„Dnes schválené programové prohlášení vlády je v zásadě totožné s tím, o kterém hlasovali členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu o vstupu do vlády,“ řekl ve středu ČTK Hamáček. Podle něj doznalo prohlášení jen kosmetických změn. Příkladem jsou zahraniční mise. U těch došlo k aktualizaci v tom směru, že posílení zahraničních misí odsouhlasila na začátku června Poslanecká sněmovna. Kromě těchto drobností je programové prohlášení totožné s tím, které schválila socdem v referendu, doplnil.

KSČM už dříve oznámila, že je ochotna zvážit toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, pokud bude programové prohlášení kabinetu obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů. Kabinet by měl podle KSČM například zdanit církevní restituce, což se ale v prohlášení vlády neobjevilo. „Uvidím, jak se k textu (prohlášení) zachovají nově jmenovaní ministři,“ sdělil předseda KSČM na dotaz ČTK, zda jsou komunisté se zněním prohlášení vlády spokojeni.

Odmítnutí uprchlických kvót či prosazení důchodové reformy

V základních prioritách nedoznalo programové prohlášení vlády oproti dříve zveřejněnému návrhu žádných změn. Hned v úvodu prohlášení vláda odmítá uprchlické kvóty. Chce také prosadit důchodovou reformu, digitalizaci státu a nový zákon o příjmových daních. Mezi šesti hlavními body dokument jmenuje i strategický investiční program, posílení bezpečnosti a obhajobu zájmů Česka v Evropské unii.

Video  „Hanba!“ Tisíce lidí v Česku protestovaly proti možné vládě Babiše s komunisty.  - Blesk
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 28. června 2018 06:56 )

 Jake mise?Vojak cizi armady vyskytujici se mimo uzemi sveho statu je povazovan za okupanta,docela mne udivuje ze zrovna nas narod na to nejak brzy zapomel.Muzete to vznosne nazyvat jak chcete porad je to okupace a nasi vojaci jsou zoldneri..Rusaci nas asi neponaucili,kazem vodu a pijem vino.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa