Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD zkouší vyzrát na Zemana. Poche dostane funkci, Chovanec volá po akci

Autor: Jakub Veinlich - 
26. června 2018
05:02

Europoslanec Miroslav Poche přece jen na ministerstvo zahraničí zamíří. Nebude ale ministrem, jen jeho poradcem. ČSSD se tak snaží vyzrát na prezidenta Miloše Zemana, který odmítl Pocheho jmenovat. Kvůli novému postu se Poche zřejmě vzdá i funkce europoslance. Čtyři ministři namísto pěti za ČSSD nenechávají klidným bývalého úřadujícího šéfa strany Milana Chovance. Pokud Zeman šéfa diplomacie opravdu nejmenuje, chce Chovanec svolat mimořádné zasedání předsednictva strany.

Je téměř jisté, že Miroslav Poche v příští vládě sedět nebude. Z Hradu ho na jmenování nových ministrů nikdo nepozval. „Pozvánku jsem nedostal,“ řekl Poche Blesk Zprávám. A to i přesto, že ho premiér Andrej Babiš (ANO) do vlády podle svých slov oficiálně navrhnul.

Že prezident Pocheho nejmenuje, ale europoslanec podle svých slov oficiálně neví. „Mně pan prezident nic takového neřekl, ale chápu to z těch vyjádření především pana tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, i když nejsou úplně směrodatná,“ dodal v telefonickém rozhovoru Poche.

Poche: Můžu být šéfem poradců

ČSSD teď proto hledá jinou cestu, jak zajistit post pro svého vlivného člena, který Janu Hamáčkovi ke zvolení předsedou strany. „Budeme to řešit tou cestou, o které mluvil Jan Hamáček na tiskovém brífinku v Lánech,“ naznačil možnou variantu Poche.

V překladu to znamená, že Poche na ministerstvu zahraničí sice bude, i když ho nebude řídit přímo z pozice ministra. „Měl bych být šéf poradců, nebo šéf politického oddělení tak, aby to bylo v souladu se zákonem o státní službě,“ dodal Poche. A narážel tak na fakt, že se oficiálně nesmí stát na ministerstvu náměstkem, protože by se musel okamžitě vzdát funkce europoslance.

Jestli s tímto souhlasí prezident, nebo ne, už je Pochemu podle jeho slov jedno. „S tím pan prezident souhlasit nemusí – to už je na mně s Janem Hamáčkem,“ doplnil Poche k řešení, kterým chce ČSSD Zemanovu nevoli obejít.

Ministerský adept navíc nevyloučil, že obě funkce zároveň, tedy na ministerstvu a v europarlamentu, dlouho vykonávat nebude. Po letních prázdninách by se mohl vzdát funkce v Bruselu, naznačil. „Teď budou parlamentní a vládní prázdniny v Čechách. Funkce, kterou budu zastávat na ministerstvu, bude bezplatná a na podzim se uvidí, to je dlouhá doba v politice,“ doplnil Poche pro Blesk Zprávy.

Chovanec: Nejmenování Pocheho chci řešit

S nejmenováním stranického kolegy má ale problém bývalý statutární místopředseda strany a dočasný šéf ČSSD Milan Chovanec. Pokud prezident Pochecho skutečně nejmenuje, bude chtít vysvětlení od šéfa partaje Hamáčka. „Pokud dojde k tomu, že budou pověřeni řízením ministerstev jen čtyři naši lidi, tak požádám pana Hamáčka, aby svolal na pátek mimořádné předsednictvo, kde očekávám, že se poradíme, co s tím,“ řekl Blesk Zprávám Chovanec, který v předešlé vládě řídil ministerstvo vnitra. Toho se má teď ujmout Hamáček.

„Řídit dlouhodobě resort vnitra a zahraničí není možné z technických důvodů. Měli bychom tedy vědět, na jak dlouho by mělo být toto provizorium,“ míní Chovanec, podle kterého může o nastalé situaci rozhodnout jen předsednictvo. Právě to všechny své kandidáty do vlády schválilo.

„Cesty jsou tři: jedna, že změní názor pan prezident, druhá, že se rozhodne o podání kompetenční žaloby na prezidenta republiky, což si myslím, že je cesta ne úplně vhodná, nebo třetí cesta je, že změní názor sociální demokracie,“ doplnil bývalý ministr, který byl za Milošem Zemanem i v den jeho druhého vítězství v prezidentských volbách.

Jmenování vlády v den výročí popravy Milady Horákové

Chovancovi také příliš nevoní den, kdy má být menšinová vláda ANO a ČSSD, která se chce opírat o toleranci KSČM, jmenována. Z historických souvislostí podle někdejšího statutárního místopředsedy sociální demokracie až mrazí.

„Jmenování vlády právě tuto středu není úplně nejvhodnější termín pro sociální demokracii. Termín je v den výročí, kdy jsme se násilně spojovali s komunisty. A v den výročí popravy Milady Horákové,“ zoufal si Chovanec. A není sám, kdo si takových souvislostí všimnul.

Koaliční smlouva až po jmenování vlády?

Zatím to navíc vypadá, že bude nejdřív jmenovaná vláda a až následně dojde k podepsání koaliční smlouvy mezi předsedy obou stran. Andrej Babiš na dokumentu požaduje podpisy všech koaličních poslanců. Tedy 78 členů klubu hnutí ANO a 15 členů sociálnědemokratického klubu.

„Za nás už koaliční smlouvu podepsali všichni poslanci,“ řekl v pondělí odpoledne Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Stejně jako před čtyřmi lety by pak dokument měli podepsat a stvrdit koaliční spolupráci také předsedové stran a politických klubů – tedy Andreje Babiš a Jaroslav Faltýnek za ANO a Jan Hamáček a Jan Chvojka za ČSSD.

Kdy se tak stane, ale Andrej Babiš na náš dotaz neodpověděl. „Kdy to bude, netuším,“ odpověděl jen Faltýnek.

„Možná na tom není nic slavnostního, tak možná není třeba nic takto podepisovat,“ zavtipkoval Milan Chovanec, který se spojením s hnutím ANO pod premiérem Andrejem Babiš nesouhlasí. Doplnil ale, že předpokládá, že i přes rozpor okolo nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí 15 poslanců ČSSD koaliční smlouvu podepíše.

„Podpis koaliční smlouvy z mého pohledu není problém, protože v referendu prošla. A pokud budeme mít jen čtyři ministry, tak bychom se v pátek měli poradit, co s tím. Jestli to překonáme, a budeme dál jednat,“ dodal Chovanec.

KSČM si zatím stěžuje, že s ní nikdo v poslední době nejedná. O definitivní podpoře – respektive toleranci vlády při hlasování o důvěře vládě, mají komunisté jednat v sobotu 30. června. Andrej Babiš chce žádat Sněmovnu o důvěru pro svou menšinovou vládu 11. července.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pako45000 ( 26. června 2018 16:29 )

To se mělo stát už dávno je to smečka podrazáků nic víc nic míň

pako45000 ( 26. června 2018 16:26 )

Souhlasím ve všem s výše uvedeným příspěvkem DRAKULINA

borka30 ( 26. června 2018 11:42 )

Poche potřebuje další dobře placený kšeft a to ještě takový, kde může rozhodovat o Česku. Je to nepříjemný, sebestředný, nepěkný chlap.

radar666 ( 26. června 2018 10:56 )

Chovanec by měl především sklapnout podpatky a držet hubu ! On,spolu se Sobotkou a Zaorálkem ,jsou hlavními strůjci pádu ČSSD nad propadliště politických dějin. To on a oba výše jmenovaní se spolčili s Kalouskem v boji proti Babišovi a místo prezentace volebního programu ČSSD,se vydali cestou protibabišovské kampaně,na což také spolu s tím intrikánem Kalouskem a jeho nohsledy ze STAN a KDU-ČSL patřičně doplatili ! A volič nemá krátkou paměť jak si Chovanec myslí,takže se dá počítat s tím,že jim to voliči v podzimních volbách spočítají.Proto by měl autor protibabišovského webu " Julius Šuman " někam zalézt a dál ČSSD neškodit!

Diginka ( 26. června 2018 10:50 )

EET neznamená ubývání školek, škol a dalších pracovních příležitostí. Všude v Chorvatsku, Itálii, Rakousku vám i vnejzapadlejší venici dají k nákupu čehokoliv doklad - jen to mají vše ošetřeno , a to ne "babišovski" v tom je ten rozdíl. Taky je velký rozdíl v kulurnosti západních národů, my jim nemužeme mnohdy ani k patě čuchnout. Viděli jste někdy, že by autobus s cizinci zastavil u benzinky a muži čůrali přímo do květin u benzinky, jen aby nemuseli zaplatit WC ? Vidíte a to dělali češi na Sardinii. Bylo to hnusné, i řidiče našeho busu udivilo, jak se "lidi" můžou chovat. Tím chci jen říct, že i to co je dobré, můžou češi úplně zkazit, prostě takový národ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa