Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Okamura je u Zemana kvůli vládě. Babiš má zatím postavit „do latě“ rebely v ANO

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
12. dubna 2018
16:12

Je to další politicky nabitý den a jeho klíčové události se odehrají ve Sněmovně a v Lánech u prezidenta. Po jednání ANO a ČSSD o funkčním kabinetu podporovaném KSČM pomalu startují jednání nová. Po premiérovi v demisi Andreji Babišovi a předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi dorazil za prezidentem na konzultace do Lán lídr SPD Tomio Okamura. A cestu k vládě bude hledat také ANO, kde sílí odpor proti nejnovějšímu řešení.

Tomio Okamura dostal od Miloše Zemanatermín na 16. hodinu. Těsně před ní novinářům řekl, že SPD chce co nejrychlejší vznik vlády. Za přijatelný označil kabinet, který by podporoval program SPD.

V úterý prezident Andreji Babišovi doporučil, aby jednal o vzniku svého kabinetu právě s KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Ochotu vyjednávat potvrdili po setkání s prezidentem jak Andrej Babiš, tak Vojtěch Filip.

„Jsme připraveni na jednání v tom formátu, který prezident doporučil předsedovi vlády, to znamená jednat kromě hnutí ANO i s SPD,“ oznámil novinářům Filip ve středu při odchodu od prezidenta na zámku v Lánech. Komunisté se ale podle svého lídra do vlády příliš nehrnou, kabinet by jen tolerovali z poslaneckých lavic. Ovšem výměnou za programové ústupky hnutí ANO a také vliv při výběru nových ministrů.

„Chceme, aby lidé, kteří budou premiérem jmenováni, aby byli schopni naplnit program. Musí garantovat, že budou jednat takovým způsobem, aby byl programový kompromis naplněn,“ stanovil si další podmínku Filip.

Vznik vlády ve spolupráci těchto tří stran a hnutí kritizují ale zástupci ostatních parlamentních strana a i členové nejsilnějšího hnutí ANO. I proto se dnes sejde v Poslanecké sněmovně jeho celorepublikový výbor a předsednictvo. Andrej Babiš chce totiž po jejich členech, aby mu jednání s SPD a KSČM buď posvětili anebo zakázali.

Babiš se opakovaně scházel s Okamurou

„Máme svobodné volby. Voliči projevili svobodnou vůli. Těžko můžeme dělat nějaký rozdíl mezi voliči, kteří projevili svobodnou vůli,“ vyslal smířlivý hlas směrem k SPD po schůzce se Zemanem v úterý Babiš.

Podle potvrzených informací Blesk Zpráv už Babiš přitom v minulých dnech s Tomiem Okamurou minimálně dvakrát jednal. A to i před schůzkou s Milošem Zemanem. Vlivní členové hnutí ANO i ostatní ministři z případné spolupráce s „Okamurovci“ ale radost nemají.

Ministr dopravy Dan Ťok by kvůli tomu nechtěl být v příští vládě a složil by i mandát poslance. Proti je i ministryně obrany Karla Šlechtová nebo Babišův politický žák – ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Rebelie v ANO proti vládě opřené o SPD a komunisty sílí a Babiš si ve čtvrtek má zajistit podporu pro tohle řešení na předsednictvu hnutí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

HaveI-krakonos500 ( 12. dubna 2018 20:21 )

jentakjen vivine na bobrovi zpet styl ala Ferencik!!!

clesk ( 12. dubna 2018 17:41 )

Krkale, vyříhej se v soukromí a nelez mezi slušný lidi, prase.

clesk ( 12. dubna 2018 17:35 )

Kalousek bude dobrej prezident.

clesk ( 12. dubna 2018 17:20 )

Zeman už předává Tomiovi své žezlo a zaleze starý jezevec do nory? Jsem v poho, lid Okouna nezvolí, ale ty Emanovic chutě mě překvapily.

clesk ( 12. dubna 2018 17:14 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa