Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komunistka Konečná chce sesadit Filipa. Obviněného Babiše i SPD dokáže „skousnout“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. dubna 2018
06:30

Prezident Zeman vyzval premiéra Babiše, ať jedná s KSČM a SPD. A komunistům přijede na jejich sjezd 21. dubna do Nymburku. Právě na něm se pokusí sesadit z pozice předsedy KSČM stávajícího lídra Vojtěcha Filipa europoslankyně Kateřina Konečná. Stala by se tak jedinou ženou v čele současných parlamentních stran. Ohledně vyjednávání o vládě by přitom dokázala tolerovat jak trestně stíhaného premiéra, který je pro opoziční strany překážkou, tak spolupráci s SPD.

Kandidujete na předsedkyni KSČM – co vás k tomu vedlo? Skončila byste v tom případě v europarlamentu? A jak vnímáte své šance porazit dlouholetého lídra KSČM Vojtěcha Filipa?

Vedou mě k tomu hlasy zevnitř KSČM, které volají po změně směřování strany a nové naději. Z EU pochází zhruba 50% vládních návrhů, takže považuji za důležité, aby tam někdo za české zájmy bojoval.

Své šance neřeším a žádné šampaňské otevírat nebudu ani teď, ani kdybych vyhrála. Není čas slavit, ale věnovat se neuvěřitelnému množství práce, které před námi stojí. Nejde mi ani tak o to zjišťovat, jaké šance má Konečná, ale o to, jakou šanci má naše země v současném globalizovaném světě, pokud v ní nebude levice hrát významnou roli.

Pojďme k vyjednáváním o vládě. Co jste říkala na krach vyjednávání ANO s ČSSD?

ČSSD nám zase krásně jednou ukázala, že je vlastně lehce levicovější KDU-ČSL a funkce řeší až na prvním místě. Považuji za skandální, že ještě stále nemáme vládu s důvěrou a nikdo se nepředře, aby tomu tak nebylo. KSČM jasně řekla své požadavky a vyjednávací pozici. My se projevujeme konstruktivně a čitelně, zatímco ostatní dělají mediální výstupy.

Ryze aktuální záležitost: Co říkáte na to, že prezident Zeman premiérovi v demisi Babišovi doporučil, aby o nové vládě jednal s SPD a právě komunisty? Dokážete si vy sama představit spolupráci právě s SPD?

První pravidlo politiky je, že nemožné není nic. Na druhou stranu je mnoho věcí, které bych dokázala tolerovat jen velmi těžko, a tohle je jedna z nich. Pokud se tento scénář ukáže jako jediný možný, pak se o něm bavit musíme, ale budu trvat na tom, aby vyjednávání byla velmi tvrdá a pozice KSČM ve straně předem jasně vyjednaná.

Co říkáte na případnou vládní spolupráci s obviněnou osobou, od které dávají některé strany ruce pryč? Andrej Babiš, který zůstává jediným nominantem ANO na premiéra, by Vám v čele vlády nevadil?

Voliči ANO věděli o kauzách Andreje Babiše, ale volili ho. Je mou povinností pracovat s tímto faktem a respektovat vůli voličů. Andreje Babiše nehodlám ve Strakově akademii vítat, ale donutit ho, aby vláda dělala sociální levicovou politiku a konečně se začali řešit dlouhodobé společenské problémy – levná práce, zadlužování domácností, odliv peněz do zahraničí apod. Pokud je Andrej Babiš vinen, tak o tom rozhodne soud a nikoliv Kateřina Konečná.

Proč komunisté lpí na tom, že přímo do vlády nechtějí? Je zahraniční preference budoucí vlády – a sice případné referendum o vystoupení z EU či NATO – natolik zásadní? Za jakých okolností dle vás nastane čas pro to, aby komunisté vstoupili přímo do vlády a ucházeli se o jednotlivá ministerská křesla?

Podle mého soudu není otázka kdy, ale s kým. My nejsme strana lidová a máme svoje zásady. Náš vládní partner by měl sliby dodržovat a nikoliv je měnit jako korouhvička podle směru větru. Zahraniční politika je samozřejmě zásadní, ale uznávám, že domácí by měla být bezesporu prioritou.

Co jste říkala na návrh Pavla Bělobrádka utvořit menšinovou koalici šesti opozičních stran bez ANO?

Ať se snaží. Naše Šípkové Růženky se probudily pozdě. Je samozřejmě možné, že na Hrad přinesou 101 podpisů, ale mohli na tom začít pracovat dávno, kdyby se neustále nepředváděli ve Sněmovně a nedebatovali o nebezpečí koalice ANO-KSČM-SPD tak dlouho, že už mnoho jiných možností nezbylo. Andrej Babiš je možná králem marketingu a přetvářky, ale pravicové strany teď předvádějí mistrovský výkon v bezradnosti a politické negramotnosti. 

Jak vnímáte dosavadní působení vlády v demisi? V Českém rozhlasu jste mluvila o „výletech vlády“ po republice. Co říkáte na sliby premiéra a ministrů v demisi, které dávají v jednotlivých krajích?

Vláda v demisi se řídí pravidlem „slibem neurazíš“, což je ovšem Babišův styl. Vypíchla bych z těchto výletů primárně tento moment – Andrej Babiš (v minulosti ministr financí a nyní premiér) a Daniel Ťok (již skoro čtyři roky ministr dopravy) podepsali na Českolipsku petici za zrychlení přípravy výstavby obchvatu České Lípy.

Pokud to chtěli zařídit, tak už to mohlo dávno být a nemuseli petici podepisovat. Babiš dodá Ťokovi peníze a ten za ně postaví obchvat. Že byly čtyři roky málo? Kolik je tedy dost? Heslo „makáme“ dostává na frak a nahrazuje ho „výletujeme a slibujeme“. Jaroslav Hašek by se možná smál a vytvořil z toho skvělou povídku, ale tohle je skutečně tragické.

Vy byste patrně stáli o levicovou koalici. Potěšily vás některé - dalo by se říci levicové - kroky ANO ohledně důchodů nebo třeba jízdného zdarma?

I ta sebehorší vláda udělá jednou za čas něco dobře. Některé kroky mohu vítat a vítám, ale vnímám je spíše jako „bolestné“. My musíme řešit kořeny společenských problémů a nikoliv jejich dílčí projevy. Přesouvat peníze z položky do položky umí každý, ale to přece není problémem České republiky. Našim problémem je stárnutí populace, nízké mzdy, hrozící automatizace práce, bytová politika apod. Ať si Babiš dělá „oko“ u koho chce, ale problémy země neřeší a to od premiéra požaduji.

cukrenka ( 12. dubna 2018 14:51 )

A komu tady zlodějina a korupce nějak moc vadí? Občas někoho na objednávku "chytí", ale všeobecně je k tomu velká tolerance. Někteří komunisti nikdy skutečnými komunisty nebyli a knížky taky hned po listopadu 89 hodili hned do koše. Takže hromadně bych nikoho neodsuzovala, stejně jako nelze najít nějak "lepší" politickou stranu, a jde spíše o to nacházet nějaké kvalitní jedince.

plwer ( 12. dubna 2018 13:51 )

Zrovna je na ČT 24 přednáška a diabetické neuropatii, je to zlé, a žádný popelníček.

plwer ( 12. dubna 2018 13:45 )

Ty vágo, je hezčí? nebo v čem se změní situace, komouši se derou do spolupráce Spd -Ano.

fjdksla ( 12. dubna 2018 13:16 )

Tak to by si nejvíc měli rozumět s ODS a tropkou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa