Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Rozloží Okamura ANO? Babiš hraje o vše, Bělobrádek blouzní

Autor: Petr Holec - 
11. dubna 2018
12:00

Už se z toho stal permanentní povolební rituál. Šéfovi ANO a premiérovi v demisi Andreji Babišovi se nepodaří sestavit vládu, odjede za prezidentem Milošem Zemanem a vrátí se s novým bianco šekem. Po krachu jednání s ČSSD mu Zeman nyní poradil, aby vládu udělal s komunisty a SPD Tomia Okamury, jenž Babiše děsí jako málokdo. A ne náhodou.

Okamura klidně rozloží i vlastní stranu, když jde do tuhého. A taky chce Česko „po anglicku“ vyvést z Evropské unie, od níž Agrofert, nyní Babišem zaparkovaný do svěřenského fondu, bere nejvíc dotací. Odejít z EU je pro Babiše ekonomická sebevražda. EU a navíc i NATO nemilují ani komunisti, kteří už se k téhle své hrdé východní pozici začínají čím dál víc hlásit. Babiš si sice Okamurou i KSČM pomohl k ustavení nové Sněmovny, jíž potřeboval na cestě k vysněné vládě, vládnout s nimi ho ale může zničit. A to i politicky.

I někteří hlavouni ANO včetně ministrů a poslanců dobře vidí, jak je Okamura toxický a jakou bandu „zabrušovačů“ ve Sněmovně bačuje. Nejen kvůli němu teď v politice končí ministr spravedlnosti Robert Pelikán, tvář ANO pro chytřejší a politicky korektnější voliče. Koncem ministrování i poslancování hrozí i ministr dopravy Daniel Ťok a velký problém vyslovit Okamurovo jméno dělá i ministru zahraničí Martinu Stropnickému, druhému nejpopulárnějšímu politikovi ANO. Podle ministryně obrany Karly Šlechtové je SPD „fašistická“. Dům z karet, říká se občas tomu, když se v politice začne hroutit loajalita.

Babiš se Zemanem si navíc pohrávají s méně ortodoxní myšlenkou: ANO udělá menšinovou vládu a sněmovní důvěru získá tak, že ho komunisti budou tolerovat, zatímco Okamurova parta zmizí během hlasování ze Sněmovny. Pro Zemana to samozřejmě není nic nového: v roce 1998 si takhle na celé čtyři roky obstaral menšinovou vládu, když ze Sněmovny odešla ODS a komunisti pro změnu nehlasovali. Cenou za to bylo rozdělení nejvyšších politických i veřejných funkcí a čtyřletá „politická“ stabilita, během níž vyrostl nejen Stanislav Gross. Historie by se mohla opakovat, jen jinak.

Horší je to pro Babiše. Už v roce 1998 se mluvilo o ústavním polopuči, kdy se pár stran domluví na získání sněmovní většiny a rozdělení moci tím, že Sněmovnu v podstatě vyřadí z provozu. Tehdy jsme ale ve srovnání s dneškem zažívali v podstatě panenskou politickou dobu. Svět ještě netrápily sociální sítě a lidi neměli politiky za zločince. Pro Babiše by to mohl být i zlom, začátek jeho konce. Už teď totiž vidina podobných řešení inspiruje některé politiky k čirému bláznovství.

Třeba šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přišel s tím, že by si vlastní menšinovou vládu uplácali lidovci, ODS, STAN, TOP 09, Piráti a ČSSD. Dohromady by dali 85 hlasů, tedy jen o pár víc než samotné ANO. To by navíc poté, co mu hned po volbách vyhlásili společnou válku, požádali o důvěru. Těžko fakt říct, co bratři a sestry poslední dobou „hulí za matroš“. „Myslíme to vážně, 85 poslanců je velká síla,” řekl šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. To tedy je.

11karel11 ( 13. dubna 2018 14:19 )

Bělobrádku zklamal jste, už vás nikdy volit nebudu.

bizon_pepa ( 11. dubna 2018 18:39 )

Tam to není moc výhodné. Škodila jen Praze. Takhle je nebezpečí, že bude škodit všem. stejně jako Holan v Brně. Taky končí a tak bude dál pracovat jako aktivista.

ronyl ( 11. dubna 2018 13:19 )

Končí taky Krnajda.

bizon_pepa ( 11. dubna 2018 13:11 )

Neřekl bych, ze je Pelikana skoda. Spis je dobre, ze uz vysmahnul. A kdyby odesel i Tuk, tak by bylo jeste lepe.

zkzkz ( 11. dubna 2018 12:53 )

Ty myslíš když jsme tam lezli,že tomu voliči rozuměli

Zobrazit celou diskusi