Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš večeřel se Zemanem. Dostal neomezený čas na jednání o vládě, nemusí mít ani 101 podpisů

Autor: base, ČTK - 
8. února 2018
20:28

Prezident Miloš Zeman časově neomezí premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) při druhém pokusu o sestavení vlády. Babiš to ve čtvrtek řekl novinářům po přibližně dvouhodinové večeři se Zemanem na zámku v Lánech. Zeman také nebude od Babiše předem chtít 101 podpisů od poslanců, kteří vládu podpoří.

Zeman dá Babišovi neomezený čas na sestavení nové vlády. Novinářům to po dvouhodinové večeři oznámil sám premiér. Oba muži se znovu sejdou 18. února po sjezdu ČSSD, na kterém si strana zvolí svého nového předsedu.

„Získal jsem informaci, že pan prezident mne neomezuje časově z hlediska vyjednávání o druhém pokusu za podmínky, že budeme vyjednávat,“ řekl Babiš. „Pan prezident netrvá na 101 podpisech ale má představu, že až sestavíme tu vládu, tak získáme většinu přítomných ve Sněmovně,“ dodal.

Premiér a prezident se budou scházet jednou měsíčně

Zeman a Babiš se shodli, že se budou scházet pravidelně jednou měsíčně. Babiš pozval prezidenta na večeři do Průhonic na 18. února. V tentýž den bude mimořádný sjezd ČSSD volit nového předsedu strany. „Shodli jsme se na tom, že je to vhodný den, abychom se setkali a vyměnili si názory na to, jak proběhl ten sjezd,“ komentoval to Babiš.

Volba předsedy ČSSD je důležitá pro pokračování jednání mezi sociálními demokraty a hnutím ANO. Delegáti sjezdu by se měli také vyjádřit k tomu, zda si vůbec přejí vyjednávání s bývalým koaličním partnerem. Na sjezdu ČSSD vystoupí s projevem také Zeman. O čem bude hovořit, Babišovi předem neřekl. „Určitě tam bude mít důležitý projev, osud ČSSD mu leží na srdci,“ podotkl Babiš.

Babiš s prezidentem hovořili také o zahraničněpolitické orientaci České republiky. Babiš po schůzce zdůraznil, že Česko se jednoznačně hlásí ke svému členství v NATO a EU. „Jsme pevnou součástí EU a NATO a chceme skutečně hrát podstatně významnější roli než v minulosti,“ řekl premiér v demisi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdrclamrdka ( 9. února 2018 11:27 )

někdy mě ty reportéři z ČT připadaj, jako by je po skončení jejich maminka měla odvést rovnou k zápisu do 1 třídy základní školy, nebo k panu doktorovi na audio, nebo rovnou k Chocholouškovi do cvokárny

anna1234 ( 9. února 2018 10:28 )

.. futrovat se na noc není zdravé

dzery ( 9. února 2018 10:18 )

Lhář s estebákem.

Celly ( 9. února 2018 10:14 )

 Prý jim chutnalo snědli toho hodně jedli asi 4 chody. Pili jakostní víno z Chile jako dezert měli objednaný z Francie čokoládový dortíky s pudinkem nejlepší italský sýr parmezán saláty z Řecka korejský kimchi z japonska rybí záviny, sushi, norskofinský tresky, oregonský steaky s pikantní hovězí omáčkou no a dál ?? Asi vše.

marmat ( 9. února 2018 00:39 )

Lahváči...Někdy se dá "BÁJNÁ LHAVOST" JEŠTĚ ZALÉČIT.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa