Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš po schůzce se Zemanem u Sýrie otočil. Prezident úder kritizoval

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. dubna 2018
18:55

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem předvedl výrazný obrat ve vyjádření k útoku USA, Velké Británie a Francie v Sýrii. Zatímco v sobotu Babiš na Twitter napsal, že útok spojenců byl nevyhnutelný, v neděli v Lánech mluvil o tom, že nic nevyřešil a že o problémech v regionu je potřeba jednat. Podle prezidenta je podmínkou každé vojenské akce proti některému státu mandát Rady bezpečnosti OSN, který tu chyběl.

„Naši dva ministři se předháněli v prohlášeních a dělali konference, já jsem nebyl přímo v dění,“ překvapil Andrej Babiš po schůzce s prezidentem v kritice ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO) a Zemanovy chráněnkyně, ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO).

Podle Babiše je dobře, pokud se spojencům podařilo zlikvidovat údajnou výrobnu chemických zbraní, samotným Syřanům to ale podle premiéra příliš nepomůže.

„Máme tady OSN a bylo by samozřejmě lepší, aby pokud došlo k tomu útoku, aby to bylo se souhlasem Bezpečnostní rady OSN. Ten útok byl sice veden proti údajné výrobně chemických zbraní, to je samozřejmě dobře. Doufejme, že tím to skončí, ale ten problém je hlavně Sýrie a problém těch lidí, kteří tam žijí, to neřeší,“ řekl premiér, podle kterého je řešením diplomatická cesta. „Ta eskalace vztahů mezi Spojenými státy a Ruskem není dobrá,“ doplnil.

V sobotu přitom premiér na Twitteru uvedl, že útok, při kterém Američané, Britové a Francouzi použili 105 raket, byl nevyhnutelný.

„Jednou jsme v NATO, jednou jsme v Evropské unii, jsme spojenci, tak jsme reagovali, ale samozřejmě to řešení bez vojenského zásahu by bylo podstatně lepší,“ uvedl Babiš. „Nebylo to jednotné stanovisko vlády,“ přidal k tomu v narážce na prohlášení českého ministerstva obrany a zahraničí.

Ministryně Šlechtová se ke slovům Babiše nevvyjádřila ministerstvo zahraničí bylo také v reakci velmi strohé. „Ponecháme vyjádření pana premiéra bez komentáře,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

Anketa
Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
počet hlasujících: 11173

Zeman: Babišova první reakce byla krátkozraká

Podle prezidenta Miloše Zemana Andrej Babiš skutečně v názoru otočil, protože chtěl být se Šlechtovou a Stropnickým solidární. 

„Řekl jsem panu premiérovi Babišovi, že považuji tu jeho první reakci za poněkud krátkozrakou. A on mě zcela logicky vysvětlil, že se chtěl solidarizovat se svými ministry,“ řekl Zeman ve vysílání rádia Frekvence 1. Čeští politici se ale podle Zemana mají chovat jako ministři české vlády a ne jako ministři vlád Spojených států, Velké Británie nebo Francie.  

„Obávejte se těch politiků, kteří reagují zkratkovitě, a v příštích volbách jim nedávejte hlas,“ dodal v rozhovoru pro Frekvenci 1 prezident. Útok v Sýrii Zeman označil za kovbojskou akci, která brání návratu uprchlíků do země. 

„Ozbrojený útok na jakoukoli zemi může být proveden pouze s mandátem Rady Bezpečnosti OSN – jediná výjimka může být, když je útok veden na islámské teroristy, což případ Sýrie není,“ doplnil Zeman svůj pohled. 

Podle českého prezidenta Západ „rozvrtal" Blízký východ. Zmínil invazi do Iráku a podporu povstalců v Libyi, obě operace označil za nesmysl. Podle něj zasahování do Sýrie znamená třetí opakování stejné chyby. „Inteligent udělá jednu chybu a pak ji neopakuje. Člověk s průměrnou inteligencí, spíše debilitou, udělá dvě chyby za sebou. A co říci o těch, kdo udělají tutéž chybu třikrát,“ řekl Zeman.

V zahraniční politice se premiér v demisi značně rozchází s KSČM a to bylo vidět i v případě sobotní operace v Sýrii. Právě o komunistické hlasy se chce ale premiér při sestavování nové vlády opřít. Novou vládu chce mít přitom dojednanou do pátku. V sobotu komunisty přitom čeká volební sjezd, na který má do Nymburku dorazit také prezident Miloš Zeman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 16. dubna 2018 13:43 )

Trapnej chameleon Bureš se znovu předvedl!! Zeman dal Babišovi nalejvárnu a ten odvolal svoji předchozí jednoznačnou podporu raketovému útoku Amíků na Sýrii. Po znovuzvolení prezidentem Zeman Bureše a Burešovo Hnutí ANO již nepotřebuje. Je to Zeman, který rozdává karty Babiš musí poslouchat!!! Zeman totiž pověřil Babiše pouze vedením jednání o sestavení nové vlády. Babiš ještě nemá jistotu, že ho zeman jmenuje premiérem nové vlády !!! Proto ten "frája" Bureš chodí na Hrad v hlubokém předklonu. Babiš ví, že ho Zeman nemusí jmenovat premiérem!! Proto Babiš poslouchá p.prezidenta na slovo!!

karel6 ( 15. dubna 2018 23:50 )

Tento pisatel je blb, kdyby Putin byl trefenej jako Trup uz by davno byla válka.

karel6 ( 15. dubna 2018 23:43 )

Nevim kdo se cemu diví ohledne Syrie, rodina Rothschild tam s nejvetsí pravdepodobností jeste nema banku, zaminka byt musí. http://humansarefree.com/2013/11/complete-list-of-banks-ownedcontrolled.html

marmat ( 15. dubna 2018 23:16 )

pane Zdenekk - Vaše kolony jsopu jak přes kopírák...jen jste zapomněl užívat v tom "fofru" ten svůj "originálek"....

marmat ( 15. dubna 2018 23:14 )

Když TOHLE hodíáte na diskuzi uspokojíte se přitom ??? Není to super mindrák říznutej deviací ??? Zamyslete se nad svým životem a stylem ....Tohle je 100% mimo mísu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa