Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U Zemana úder na Sýrii „nevydýchali“. Ovčáček útočí na Trumpa i novináře

Autor: ČTK, kal - 
14. dubna 2018
12:20

Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Uvedl to na Twitteru mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček po nočním útoku USA, Británie a Francie na Sýrii. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta, že podporují válku. Kriticky se vyjádřili i komunisté nebo Piráti.

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder na cíle v Sýrii, a to v reakci na týden starý chemický útok s desítkami obětí. Západ údajné použití chemických zbraní přičítá vládnoucímu syrskému režimu. Oznámil to prezident USA Donald Trump. „Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ uvedl k nočnímu bombardování mluvčí prezidenta Zemana, který předtím Trumpa bezmezně oslavoval.

Na svém dalším twitterovém účtu Ovčáček osočil novináře, že válku chtěli. „Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?“ napsal. Již ve čtvrtek uvedl, že se novináři při představě války „slastně olizují“ a měli by být posláni do první linie.

Loni prezident Zeman uvedl, když tehdy USA zaútočily po chemickém útoku na syrskou vojenskou základnu nedaleko Homsu, že by byl ochoten považovat americký útok za oprávněný, pokud ze zmíněné základny byl skutečně veden útok chemickými zbraněmi.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim.  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

České ministerstvo zahraničí k nočnímu útoku na Sýrii uvedlo, že je to jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat. Podle ministerstva by se ale mělo hledat politické řešení konfliktu. „Společně s EU a dalšími spojenci vyzýváme všechny aktéry konfliktu, aby přispěli k deeskalaci a obnovili mírová jednání k nalezení politického řešení,“ uvedla česká diplomacie v tiskovém prohlášení.

Hamáček: Řešení konfliktu se odkládá

Pozici České republiky k situaci v Sýrii bude chtít v Poslanecké sněmovně od premiéra Andreje Babiše nebo ministra zahraničí Martina Stropnického vysvětlit šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Podle něj chyběl k útoku jasný mandát Rady bezpečnosti OSN.

„Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání,“ napsal na svém twitterovém účtu Hamáček, který má s Babišem už v pondělí vyjednávat o možné vládní spolupráci.

Podle Babiše byl útok v Sýrii důležitý, vedený s naprostou přesností a teď je potřeba, aby mocnosti usedly k jednacímu stolu. 

Komunisté a Piráti jsou k úderu kritičtí

Útok na Sýrii odsoudil pak předseda komunistů Vojtěch Filip. „Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí, a právě tento útok může mít katastrofický dopad,“ zmínil.

Piráti na jedné straně odsoudili používání chemických zbraní. Ale na druhou stranu byla podle nich akce předčasná, pokud není jasně potvrzeno, zda se jednalo o chemický útok. „Zásah nepovažuji za něco, co by vedlo k vyřešení situace či donutilo kohokoliv k dodržování lidských práv a plnění mezinárodních dohod. Lidem v Sýrii se neuleví vojenským zásahem, ale politickým řešením,“ uvedl šéf strany Ivan Bartoš.

Anketa
Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
počet hlasujících: 11173

marmat ( 15. dubna 2018 19:50 )

Tak to byl jeho DUCH !!? Není to poprvé....................

marmat ( 15. dubna 2018 19:47 )

Jste opravdu na poblití Vy i TOLERANCE REDAKCE !!! Neuvěřitelná primitivnost i vulgárnost je Vám promíjena PROČ ???

odol ( 15. dubna 2018 04:14 )

 Zbrojovka Brno přeje světu mír!!

plwer ( 15. dubna 2018 00:55 )

Tak už si zrovna Putin volal s Erdoganem.

villon ( 14. dubna 2018 23:45 )

No a Eman zase ještě nedávno z Trumpa uchcával, dokonce se s nim i fotil do památníčku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa